Κορονοϊός: «Κόκκινος συναγερμός» – Στην Ελλάδα η ισπανική µετάλλαξη

Ενα µεταλλαγµένο στέλεχος του κορονοϊού, µε υψηλότερη µεταδοτικότητα, σαρώνει την Ευρώπη και έχει εξαπλωθεί και στη χώρα µας, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα µελέτης του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης.

Το υπολογιστικό µοντέλο που έχει αναπτύξει το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής δείχνει ότι τις τελευταίες εβδοµάδες καταγράφηκε αύξηση κατά 10% της µεταδοτικότητας του SARS-CoV-2, γεγονός που συνηγορεί στην παρουσία του νέου στελέχους του ιού στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η οµάδα του καθηγητή ∆ηµοσθένη Σαρηγιάννη, που έχει αναπτύξει το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου από την COVID-19, σε συνεργασία µε πανεπιστήµια προηγµένων σπουδών στην Ιταλία, διαπίστωσε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου υπήρξε µια αύξηση στη µεταδοτικότητα του ιού, ειδικά στα µεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, η οποία αποδεικνύει την ύπαρξη ενός στελέχους πιο µεταδοτικού.

«Κατανοούµε, λοιπόν, ότι ήταν απολύτως απαραίτητο να ληφθούν τα περιοριστικά µέτρα προκειµένου να αναχαιτιστεί η πορεία του µεταλλαγµένου στελέχους, που σε µικρό χρονικό διάστηµα θα είχε διασπαρεί σε όλη τη χώρα», σχολιάζει ο κ. Σαρηγιάννης. Πρόκειται για µια µετάλλαξη του ιού που εικάζεται ότι προήλθε από την Ισπανία, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και πλέον αφορά την πλειονότητα των νέων κρουσµάτων σε πολλές χώρες. Το νέο αυτό στέλεχος, που ονοµάζεται 20A.EU1, προήλθε από Ισπανούς αγρότες και εξαπλώθηκε ραγδαία σε µεγάλο µέρος της Ευρώπης, µετά το καλοκαίρι. Μια διεθνής οµάδα επιστηµόνων, που παρακολουθεί τον ιό µέσω των γενετικών του µεταλλάξεων, βρήκε ότι οι τουρίστες που επέστρεψαν από διακοπές στην Ισπανία έπαιξαν βασικό ρόλο στη µετάδοση του ιού σε όλη την Ευρώπη, δηµιουργώντας ερωτήµατα, όπως επισηµαίνουν, σχετικά µε το εάν το δεύτερο κύµα στη Γηραιά Ηπειρο θα µπορούσε να µειωθεί µε βελτιωµένη παρακολούθηση σε αεροδρόµια και άλλους κόµβους µεταφορών. Παράλληλα, ερευνητικές οµάδες, στις οποίες συµµετέχει και η χώρα µας, εξετάζουν τη συµπεριφορά του µεταλλαγµένου στελέχους του κορωνοϊού για να διαπιστώσουν αν είναι πιο θανατηφόρο ή πιο µολυσµατικό από τα άλλα στελέχη. Ωστόσο, σύµφωνα µε τις πρώτες ενθαρρυντικές εκτιµήσεις, το 20A.EU1 είναι λιγότερο επιθετικό και επικίνδυνο, όµως µένει αυτό να τεκµηριωθεί και επιστηµονικά.

Πηγή: Realnews

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή προπονητής του ταε κβο ντο για γενετήσιες πράξεις εις βάρος ανήλικης αθλήτριάς του
24 Φεβρουαρίου, 2025
Αποχωρούν από τα μπλόκα Γυρτώνης και Ριζόμυλου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι: «Ο αγώνας συνεχίζεται με άλλες μορφές»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Έκρηξη στο ρωσικό προξενείο στη Μασσαλία: Έχει χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης, λέει το ΥΠΕΞ της Ρωσίας
24 Φεβρουαρίου, 2025
Ο πάπας Φραγκίσκος πέρασε μια ήρεμη νύχτα, αλλά παραμένει κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του
24 Φεβρουαρίου, 2025
«Προσπάθησε να με πνίξει και με βίασε» λέει 56χρονη που κατήγγειλε 33χρονο για σεξουαλική κακοποίηση – Σήμερα η δίκη
24 Φεβρουαρίου, 2025
Άρειος Πάγος για Τέμπη: Ουδείς δικαιούται να τρομοκρατεί τους δικαστικούς λειτουργούς
24 Φεβρουαρίου, 2025
Προς επαναλειτουργία το «Allou! Fun Park»: Δόθηκε το πράσινο φως από τον Δήμο Ρέντη
24 Φεβρουαρίου, 2025
Γαλεντέρης για Καλογήρου: Οι τοξικολογικές δεν μπορούν να βρουν την αιτία θανάτου χωρίς τις ιστολογικές – Δεν αποκλείουμε τίποτα
24 Φεβρουαρίου, 2025
Δυστύχημα στα Τέμπη: Τα συγκινητικά λόγια της γιαγιάς του Γεράσιμου – Επιστρέφει στην Ελλάδα ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού
24 Φεβρουαρίου, 2025
Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Τι θα γίνει με μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ – Η απόφαση των εργαζομένων
24 Φεβρουαρίου, 2025