Ανεξήγητη είναι η σιωπή στην Ελλάδα αλλά και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) της Ε.Ε. σχετικά με τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα.
Ο κ. Κούβελας, μιλώντας στον 98.4, επανέλαβε ότι για τον ίδιο παραμένει απορίας άξια η μη επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης φαρμάκων μονοκλωνικών αντισωμάτων, από τη στιγμή που ο FDA στις ΗΠΑ έχει αδειοδοτήσει ήδη δύο τέτοια φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν αποφασιστικά στην ίαση από τη μόλυνση ασθενών με Covid-19.
Μάλιστα, τόνισε ότι με ακριβώς την ίδια διαδικασία αδειοδοτούνται τις επόμενες ημέρες και τα εμβόλια, οπότε δεν είναι δυνατόν να αντιληφθεί κανείς γιατί το ένα αποκλείει το άλλο σε ταχύτητα αδειοδότησης. Πολύ περισσότερο δεδομένου ότι, όπως είπε ο κ. Κούβελας, τα εμβολιαστικά προγράμματα στην Ελλάδα θα πάρουν μήνες -ίσως και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021- για να ολοκληρωθούν, ώστε να αποκτήσει ανοσία η κοινότητα.
Κατά τη γνώμη του καθηγητή φαρμακολογίας του ΑΠΘ, τα φάρμακα θα μπορούσαν να αποσυμπιέσουν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα από ήπια και μεσαία περιστατικά. Τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι ήδη αδειοδοτημένα εδώ και ένα μήνα στις ΗΠΑ και -τουλάχιστον το ένα- δηλώνεται επάρκεια προμήθειας τουλάχιστον 5.000 σκευασμάτων για τη χώρα μας. Αν ο EMA, συνέχισε ο κ. Κούβελας, καθυστερεί ή έχει νομικές δεσμεύσεις για την χώρα, υπάρχουν νομικές φόρμουλες που θέτουν ως προτεραιότητα τη σωτηρία των ασθενών ώστε να μην εξελιχθούν σε βαρέα μη αναστρέψιμα περιστατικά.
Κατά τον κ. Κούβελα, το ερώτημα για ποιο λόγο τα φάρμακα αυτά δεν επισπεύδονται παράλληλα με τα εμβόλια -και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιβραδυνθεί καθόλου η έλευση των τελευταίων- παραμένει αναπάντητο και μυστήριο.
Μικρό, συγκριτικά, το κόστος του φαρμάκου
Ο κ. Κούβελας, μιλώντας επίσης στον Metropolis 95,5 τόνισε ότι αφενός σε καμία περίπτωση δεν είναι κατά των εμβολιασμών και, αφετέρου, ότι το κόστος του φαρμάκου είναι πολύ μικρό αν συγκριθεί με το κόστος του lockdown, αλλά και με το κόστος της επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας με περιστατικά που δεν θα κατέληγαν σε νοσοκομειακή περίθαλψη αν τους είχε χορηγηθεί εγκαίρως το φάρμακο. Πολύ περισσότερο, στις περιπτώσεις που τέτοια περιστατικά θα καταλήξουν, τελικά, σε ΜΕΘ ενώ αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Σε ερώτηση για το τι θα έκανε αν ήταν ο ίδιος μέλος της επιτροπής, ανέφερε: «Προσωπικά θα πίεζα τον ΕΟΦ να γίνει άμεσα τροφοδοσία στο φάρμακο. Πρέπει να μειωθεί η βλάβη, να πεθάνουν οι λιγότεροι κατά το δυνατόν. Στην Ευρώπη δεν έχει πάρει άδεια το εμβόλιο ακόμη. Η Ευρώπη κρατά μια συνεπή στάση. Δεν πρέπει να τα κάνουμε τσαπατσούλικα στους υγιείς. Θα περιμένω να δω. Όσοι διαφοροποιηθούν πρέπει να καταθέσουν ένα report, στο οποίο θα καταθέσουν τους λόγους της διαφοροποίησης. Για να μην παρεξηγηθώ, πάντως, δεν είναι σκοπός μου να γίνω μέλος της επιτροπής. Οι επιτροπές δεν κυβερνάνε ποτέ. Την τελική άποψη την έχει η εκτελεστική εξουσία. Η επιτροπή κάνει απλά μια εισήγηση, ο υπουργός μπορεί να την τροποποιήσει».