Πανικό έχει προκαλέσει στις Αρχές, αλλά κυρίως στους κατοίκους του Κρανιδίου και της ευρύτερης περιοχής, ο εντοπισμός των 150 κρουσμάτων του κορονοϊού στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», καθώς αποτελούσε κοινό μυστικό πως κάποιες από τις Αφρικανές που φιλοξενούνται σε αυτό το είχαν μετατρέψει σε δομή… βίζιτας και εκδίδονταν συστηματικά σε πελάτες από διάφορα χωριά του νομού!
Το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διαδικασία ιχνηλάτησης, αφού είναι άγνωστο αν -και πόσοι- ντόπιοι που πλήρωναν για να περάσουν λίγες στιγμές ηδονής, τόσο μέσα στο ξενοδοχείο, όσο και στα γύρω χωράφια, έχουν κολλήσει τον φονικό ιό τον τελευταίο καιρό.
Ο εντοπισμός τους θα είναι δύσκολος ως αδύνατος, αφού δύσκολα θα παραδεχθούν τις ερωτικές συνευρέσεις τους με τις Αφρικανές εκδιδόμενες, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε καθένας από αυτούς θα έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό συγγενών, φίλων ή συνεργατών!
To θέμα, πάντως, τέθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης των φορέων στην περιοχή. Ήδη φαίνεται πως έχουν βρει κάποιες από τις γυναίκες που εκδίδονταν και προσπαθούν να εντοπίσουν τυχόν επαφές τους.
Την ίδια ώρα, οι παλινωδίες, τα πισωγυρίσματα και η αναποτελεσματικότητα που επιδεικνύει στη διαδικασία ελέγχου και απονομής ασύλου αφήνουν βαθύτατα εκτεθειμένη την κυβέρνηση. Ο συνωστισμός των 471 αλλοδαπών, που στοιβάζονται επί έξι μήνες στο ξενοδοχείο αναμένοντας την απόφαση της ελληνικής Πολιτείας για την παροχή ή όχι ασύλου, πυροδότησε μια υγειονομική βόμβα που τελικά εξερράγη, προκαλώντας μέχρι στιγμής τη μόλυνση 150 ανθρώπων από κορονοϊό.
Από τα μέσα Οκτωβρίου το αρμόδιο υπουργείο είχε προαναγγείλει και τελικά είχε ψηφίσει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο επαιρόταν ότι οι διαδικασίες απονομής ασύλου θα μειωθούν από 60 ως το πολύ 90 ημέρες. Στις αρχές Απριλίου, μάλιστα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είχε ανακοινώσει πομπωδώς στοιχεία, βάσει των οποίων ο μέσος χρόνος απονομής ασύλου μειώθηκε σε… 27 ημέρες, ενώ λίγες μέρες αργότερα προανήγγειλε νέα νομοθετική παρέμβαση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Παρ’ όλα αυτά, από τα τέλη Οκτωβρίου και για περισσότερους από έξι μήνες οι 471 αιτούντες άσυλο στο Κρανίδι περιμένουν καρτερικά την απόφαση της ελληνικής Πολιτείας. Απόφαση που, όπως αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, τόσο για τους ίδιους όσο και για τον τοπικό πληθυσμό, δεν ήρθε ποτέ, προκαλώντας έξαρση της πανδημίας στην περιοχή.
Πηγή: Espresso