Κορονοϊός: Κρίσιμες μέρες για τη χώρα μας – Οι σκέψεις για νέα μέτρα

Κρίσιμες για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού, χαρακτηρίζονται οι επόμενες, καθώς η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, η διασπορά του σε 32 περιφέρειες της χώρας και σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας, και η μετακύλισή του σε νεότερες ηλικίες, έχουν σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν πάνω από 200 νέα κρούσματα, σε 32 περιφέρειες της χώρας, ενώ για πρώτη φορά ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 12 νέα κρούσματα που είναι «υπό διερεύνηση».

Σε μόλις λίγες ώρες καταγράφτηκαν πέντε θάνατοι, εκ των οποίων οι δύο ήταν ηλικιωμένες του οίκου ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, Θεσσαλονίκης.

Από τα 204 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, τα 23 είναι εισαγόμενα και από τα 181 εγχώρια κρούσματα τα περισσότερα εντοπίστηκαν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Φαίνεται, ωστόσο, πως η χθεσινή διασπορά είναι επίσης από τις μεγαλύτερες στη χώρα τουλάχιστον για τον Αύγουστο, καθώς τα κρούσματα εκτείνονται σε 34 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Αυτό αποτυπώνεται πλέον και στον αριθμό των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία αναφοράς που μέσα σε μια ημέρα αυξήθηκαν κατά 51. Μέσα σε ένα 24ωρο οι 170 ασθενείς που νοσηλεύονταν προχθές αυξήθηκαν σε 221 με 78 από αυτούς να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Υπό εξέταση νέα μέτρα

Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις, τονίζουν οι ειδικοί, που δεν αποκλείουν τη λήψη νέων μέτρων ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού. Αν τα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν μειωθούν, τότε θα αρχίσει και η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι εισαγωγές θα αυξηθούν και η κατάσταση δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Νικόλαος Σύψας, σημείωσε πως «Όλα αυτά συνιστούν ένα πολύ δύσκολο κοκτέιλ, το οποίο γίνεται ακόμη δυσκολότερο γιατί η επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα».

Η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με ανυπολόγιστες μάλιστα συνέπειες, όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανόντων επιστρέψει στα επίπεδα που είχαμε στην γενική καραντίνα.

Ο λοιμωξιολόγος ήταν κατηγορηματικός στο θέμα ενός δεύτερου γενικευμένου lockdown, σημειώνοντας ότι αυτό θα αποφευχθεί πάση θυσία.

«Ένα γενικό lockdown θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Θα το αποφύγουμε πάση θυσία. Θα πάρουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πριν φτάσουμε εκεί πέρα».