Κορονοϊός: Κρίσιμη η κατάσταση με τους οικισμούς Ρομά – Έφτσαν στη Λάρισα Χαρδαλιάς, Τσιόδρας

Έφτασαν με ελικόπτερο σούπερ πούμα της Πυροσβεστικής προκειμένου να γίνει σύσκεψη για την δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε στον οικισμό των Ρομά Νέας Σμύρνης Λάρισας, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων κορονοϊού.

Θα συντονίσουν τις ενέργειες για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού.

Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ακόμη ο γγ Κοινωνικής αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης και ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ Φοίβος Θεοδώρου.

Στην σύσκεψη συμμετέχουν επίσης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας κ. Aστέριος Μαντζιώκας, ο Διοικητής στο ΓΝΛ κ. Απόστολος Κομνός και ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Την ίδια ώρα, έφτασε λίγο πριν τις 10 το πρωί της Παρασκευής στην αποκλεισμένη περιοχή της Νέας Σμύρνης, στη Λάρισα, το τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και ξεκίνησαν τα μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό στους Ρομά κατοίκους του καταυλισμού, τα οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι περίπου 200.

Ο συναγερμός σήμανε αφού εντοπίστηκε κρούσμα στην περιοχή και έπειτα διενεργήθηκαν 29 τεστ εκ των οποίων τα 19 βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Πρόκειται για τον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης, με πληθυσμό περίπου 3.000 άτομα, όπου χτες εντοπίστηκε ένα κρούσμα κορονοϊού και συγκεκριμένα ένας 32χρονος, ο οποίος προκάλεσε τον συναγερμό.

Κατά την ιχνηλάτηση του συγκεκριμένου κρούσματος από ειδικό συνεργείο της ΓΓΠΠ και του ΕΟΔΥ, που μετέβη στη Λάρισα με εντολή του κ. Χαρδαλιά, εντοπίστηκαν 31 επαφές που είχε, και στα πρώτα 17 τέστ που έγιναν βρέθηκαν 12 θετικοί. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η άμεση κήρυξη σε καραντίνα του οικισμού, η απαγόρευση μετακίνησης των κατοίκων και τέθηκαν σε αυστηρή απομόνωση όλοι οι θετικοί.

Συγκεκριμένα το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τους: υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, γ.γ Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο, γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη και το διευθυντή σχεδιασμού και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου μεταβαίνει στην Λάρισα με ελικόπτερο Super Puma ΠΣ.

Το κλιμάκιο συνοδεύει ο πρόεδρος Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Ελλάν Πασέ, Βασίλης Πάντζος.

Πηγή ΦΩΤΟ: onlarissa.gr