Τα κρούσματα και οι θάνατοι από το φονικό κορονοϊό αυξάνονται καθημερινά. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει παγκοσμίως τα 350.000 κι έτσι μπορεί πλέον να γίνουν συγκρίσεις για το πως εξαπλώνεται ο ιός ανά χώρα.
Οι Financial Times προβάλλουν τα δεδομένα στο διάγραμμα, όπου το σημείο έναρξης, κάτω αριστερά, αποτελεί τη μέρα που κάθε χώρα ανακοινώνει το δέκατό της θάνατο.
Με μια πρώτη ματιά γίνεται αντιληπτό ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία είχαν περισσότερους νεκρούς σε σχέση με την Κίνα.
Από την άλλη, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα περιόρισαν τόσο τα κρούσματα, όσο και τον αριθμό των νεκρών. Είναι οι χώρες που ξεκίνησαν από νωρίς να κάνουν -πολλά- τεστ.
Με αστερίσκο, φαίνεται η μέρα που αποφασίστηκε lockdown στις χώρες όπου εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο.
Στο επόμενο γράφημα, το σημείο έναρξης, κάτω αριστερά, αποτελεί τη μέρα που κάθε χώρα ανακοινώνει το εκατοστό της κρούσμα.
Η Ελλάδα μέχρι στιγμής παρουσιάζει καλή εικόνα: Αν και στην αρχή ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων είναι απότομος
Από το τελευταίο διάγραμμα συμπεραίνει κανείς ότι στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται κατά περίπου 33% τη μέρα, ένδειξη ότι χώρες όπως η Ισπανία για παράδειγμα μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις ανάλογες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ιταλία.
Χώρες όπως η Τουρκία, το Πακιστάν αλλά και το Λουξεμβούργο, δείχνουν ακόμα πιο απότομη εξάπλωση του ιού μετά την ανακοίνωση του 100ου κρούσματος.
Ασιατικές χώρες όπως η Σιγκαπούρη και του Χονγκ Κονγκ που πήραν πιο αυστηρά μέτρα φαίνεται πως κατάφεραν να έχουν μια πιο αργή εξάπλωση των κρουσμάτων στον πληθυσμό.
Μία σημαντική παράμετρος
Φυσικά, τα παραπάνω διαγράμματα δεν μπορούν να είναι εντελώς ακριβή, καθώςιαφορετικό είναι το εύρος των εξετάσεων στον πληθυσμό και το επίπεδο του συστήματος υγείας σε κάθε χώρα.