epa08336691 People stroll at Drottninggatan, the main shopping street in Stockholm, Sweden, 27 March 2020 (issued 01 April 2020), amid the coronavirus pandemic. Countries around the world are taking measures to contain the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/Henrik Montgomery SWEDEN OUT SWEDEN OUT

Κορονοϊός: Λειτούργησε το «σουηδικό μοντέλο»; – Τι λέει ο «αρχιτέκτονας» του σχεδίου

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού η Σουηδία.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν παίζει τελικά με μια ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει ακόμη καμία θεραπεία ή εμβόλιο, ή εάν η τακτική της θα θεωρηθεί ορθή στρατηγική για την καταπολέμηση μίας μάστιγας που έχει στοιχίσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και έχει οδηγήσει σε υποχρεωτικά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, άνευ προηγούμενου σε καιρό ειρήνης.

Μέχρι στιγμής, η Σουηδία έχει καταγράψει περισσότερες λοιμώξεις και θανάτους από τη γειτονική Νορβηγία. Έχει συγκεκριμένα 2.021 θανάτους και 16.755 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο Σουηδός επιδημιολόγος ωστόσο, σε συνέντυξή του στο BBC, υποστήριξε ότι οι μισοί θάνατοι καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας. «Συνεπώς δεν είναι ακόμη σαφές εάν το lockdown θα μπορούσε να το σταματήσει αυτό», επεσήμανε.

Σύμφωνα επίσης με τον Τένελ, η απόφαση να μην επιβληθούν αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό ανοσίας στην Στοκχόλμη (20%). «Ελπίζουμε ότι αυτό θα μας διευκολύνει μακροπρόθεσμα», τόνισε.