Τι κι αν οι ειδικοί τονίζουν ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Αττική είναι δύσκολη και συστήνουν την αποφυγή του συγχρωτισμού, κάποιοι δεν καταλαβαίνουν όπως φαίνεται κι από τα όσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου σε περιοχές όπως το Παγκράτι και τα Εξάρχεια.
Παρά το ότι τα μίνι μάρκετ, οι κάβες και τα περίπτερα έκλεισαν τα μεσάνυχτα, σε σημεία όπως για παράδειγμα η πλατεία Βαρνάβα και ο Άγιος Νικόλαος στα Εξάρχεια, ο συγκεντρώθηκε κόσμος και σημειώθηκαν σκηνές συνωστισμού.
Απίστευτος συνωστισμός στη Θεσσαλονίκη – Ποτά και χορός στα Λαδάδικα
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, κυρίως νεολαία, λικνίζονται στους χορούς της δυνατής μουσικής και τα σταντ, ενώ τοποθετούνται αρχικά με τις απαραίτητες αποστάσεις, στο τέλος γίνονται ένα.
Σερβιτόροι που δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, εργαζόμενοι στην υποδοχή να κουβαλούν συνεχώς νέα σταντ με αποτέλεσμα να στριμώχνονται περισσότεροι και τα κρούσματα… συνεχώς να αυξάνονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.
Νέα μέτρα
Την συζήτηση για την ανάγκη επιβολή νέων μέτρων για τον κορονοϊό πυροδοτούν οι εικόνες από τις πλατείες στις οποίες εξακολουθούν να συγκεντρώνονται πολίτες παρά το γεγονός ότι από χθες ισχύουν νέοι κανόνες για τη λειτουργία για περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες προκειμένου να μην πωλείται αλκοόλ μετά τις 12 και μέχρι τις 5 τα ξημερώματα.
Κικίλιας: Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι
Για τα μέτρα που βρίσκονται το τραπέζι για το περιορισμό του κορονοιου και την συμβουλή που έδωσε στους γονείς του μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Όπως ο ίδιος δήλωσε η συμβουλη που έδωσα στους γονείς μου είναι ότι πρέπει να προορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές συναναστροφές και να φοράνε μάσκα ενώ σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα σημείωσε πως εχουν πέσει πολλά μέτρα στο τραπέζι μεταξύ αυτών και οι μάσκες παντού αλλά οι δείκτες θα κρίνουν το αποτέλεσμα.
Όσο βελτιώνονται οι δείκτες δεν θα βάζουμε νέα μέτρα ανέφερε χαρακτηριστικά. Αντίθετα όπως ο ίδιος πρόσθεσε όσο βλέπουμε εικόνες που μας ανησυχούν – και αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία – και ανεβαίνουν – δυσκολεύουν οι δείκτες θα πρέπει μπαίνουν νέα μέτρα στο τραπέζι για να προστατεύει η Ελληνική Κοινωνία.
Όπως εξήγησε η μάσκα έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει απο τον κορονοϊό.
Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμου «μας απασχολεί και μας στεναχωρεί η εικόνα συμπολιτών που δεν αναλογίζονται τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν άμεσα από τομ κορωνοιο».
Ο υπουργός σημείωσε πως «θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες» ενώ ευχαρίστησε την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών για την υπευθυνότητα τους.
Σύψας: Αν η κατάσταση το επιβάλλει θα εισηγηθούμε περιορισμό για τους άνω των 65
Αν το επιβάλει η κατάσταση θα ζητηθεί να υπάρξει περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών άνω των 65 ετών, τόνισε στο ΣΚΑΙ ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό Νίκος Σϋψας.
Όπως δήλωσε, το σχέδιο υπάρχει, ωστόσο η επιτροπή δεν έχει κάνει ακόμα εισηγήσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πολίτες άνω των 65 αλλά οι νέοι που μολύνονται και μεταδίδουν τον ιό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πολίτες άνω των 65 ετών.
Από τα ημίμετρα στα σκληρά μέτρα
Βλέποντας τις εικόνες των τελευταίων ημερών λοιπόν οι ειδικοί και η κυβέρνηση αποκάλυψαν μερικά από τα μέτρα που έχουν στη φαρέτρα τους.
Ειδικότερα η καθολική χρήση της μάσκας και ο περιορισμός στις μετακινήσεις των ηλικιωμένων είναι το «όπλο» που κρατά σε «εφεδρεία» η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, πριν ενεργοποιήσει το έσχατο σενάριο του lockdown προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.
Κρίσιμη «παρέμβαση» Τσιόδρα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος την Πέμπτη στο πλαίσιο της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης «AIDS & Ηπατίτιδες είχε αναφέρει πως για πρώτη φορά «ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πάνω από 600 από την αρχή της επιδημίας».
Η ημερομηνία «κλεδί»
Η 30ή Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί ως η ημέρα, που θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν νέα, σκληρότερα μέτρα, που αυτομάτως θα επιτείνουν τη διάρκεια των τρεχόντων μέτρων ή θα πάμε σε οριζόντιο lockdown.