Κορονοϊός: Μακάβρια μελέτη – Τόσους νεκρούς θα θρηνήσει η Ελλάδα

Το Ινστιτούτο για την Εκτίμηση και την Καταμέτρηση Υγείας (IHME) της Ουάσιγκτον είναι ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο εντός του πανεπιστημίου της αμερικανικής πρωτεύουσας που παρέχει πληροφορίες για ζητήματα δημόσιας υγείας.

Σε ανάλυση των κρουσμάτων, αλλά και της καμπύλης μετάδοσης του κορονοϊού στις χώρες της Ευρώπης, το IHME προχωρά σε μια εκτίμηση των απωλειών που θα αφήσει πίσω του ο ιός σε ζωές, ως το τέλος της πανδημίας.

Ήδη, οι νεκροί στην Ευρώπη ξεπερνούν τους 60.000 από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού, με πιο βαριά πληττόμενες χώρες την Ιταλία και την Ισπανία μέχρι στιγμής.

Το ενδιαφέρον της ανάλυσης του Ινστιτούτου αφορά στην εκτίμηση πως τόσο η Ιταλία, όσο όμως και η Ισπανία έχουν περάσει από την κορύφωση των κρουσμάτων κορονοϊού και ακολουθούν φθίνουσα πορεία.

Ιταλία – Ισπανία

Για την Ιταλία, οι Αμερικανοί προβλέπουν πως θα δούμε ταχεία αποκλιμάκωση των θανάτων ανά 24ωρο, ενώ συνολικά υπολογίζουν πως οι ζωές που θα χαθούν από τον κορονοϊό θα φτάσουν κατά μέσο όρο τις 20.300.

Αντίστοιχα και η Ισπανία φαίνεται και από τα δεδομένα των τελευταίων ημερών να ακολουθεί φθίνουσα πορεία, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αγγίξει τους 30.616 στο πιο εφιαλτικό σενάριο. Το IHME υπολογίζει πως οι θάνατοι στη χώρα θα πλησιάσουν τις 19.000.

Ολλανδία – Γερμανία

Τραγική θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού για την Ολλανδία, που οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα μπορούσε να δει ως και 19.173 νεκρούς ως το τέλος της κρίσης δημόσιας υγείας που πλήττει τον κόσμο.

Αντίστοιχα, η Γερμανία που παρουσιάζει αυξημένα κρούσματα, αλλά μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας, θα πρέπει να αναμένει ως την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου για την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Βρετανία

Σοκαριστικές είναι οι προβλέψεις των Αμερικανών για τους θανάτους που θα προκύψουν από τον κορονοϊό στη Βρετανία. Η χώρα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωση της αύξησης κρουσμάτων και θυμάτων. Η πρόβλεψη του Ινστιτούτου δίνει ακόμη και 219.000 θανάτους στο χειρότερο σενάριο, ενώ δεν αποκλείει οι νεκροί στη χώρα να ξεπεράσουν τους 66.000.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, οι Αρχές στην Ελλάδα προσπάθησαν και πέτυχαν την άμβλυνσης της καμπύλης, ώστε να μην παρουσιάσουμε απότομα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει, πως το «πικ» της πανδημίας δεν έχει έρθει ακόμη για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους Αμερικανικούς αυτή η κορύφωση αναμένεται στις 21 Απριλίου.

Ελλάδα

Στην πιο οδυνηρή πρόβλεψη του IHME, η Ελλάδα θα θρηνήσει 1.141 ανθρώπους από τον κορονοϊό, ενώ η μέση πρόβλεψη του Ινστιτούτου κάνει λόγο για 457 νεκρούς.