Κορονοϊός: Μεταδίδεται μέσω του αέρα; Η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές αποδείξεις, ο κορονοϊός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω σταγονιδίων της αναπνευστικής οδού και μέσω άμεσης επαφής.

Ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων, όταν ένα υγιές άτομο έρθει σε στενή επαφή (σε απόσταση εντός 1 μέτρου) με κάποιον ήδη ασθενή, ο οποίος εκδηλώνει αναπνευστικά συμπτώματα (π.χ. βήχα ή φτέρνισμα). Τότε, δυνητικώς μολυσματικά σταγονίδια από την αναπνευστική οδό του ασθενούς (τα οποία γενικά θεωρούνται ότι έχουν διάμετρο μεταξύ 5-10 μm) μπορεί να φτάσουν σε βλεννογόνους (στόμα και μύτη) ή στα μάτια του υγιούς ατόμου. Η μετάδοση των σταγονιδίων μπορεί επίσης να συμβεί μέσω αντικειμένων στο άμεσο περιβάλλον γύρω από το μολυσμένο άτομο, όπως μεταδίδει το iatropedia.gr

Συνεπώς, η μετάδοση του κορονοϊού μπορεί να συμβεί με άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα και με έμμεση επαφή με επιφάνειες στο άμεσο περιβάλλον τους ή με αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από κοινού από υγιή και μολυσμένα άτομα (π.χ. στηθοσκόπιο ή θερμόμετρο).

Κορονοϊός: Σε τι διαφέρει η μετάδοση μέσω αέρος από την μετάδοση μέσω σταγονιδίων

Η μετάδοση της νόσου COVID-19 μέσω αέρος είναι διαφορετική από την μετάδοση σταγονιδίων, καθώς αναφέρεται στην παρουσία μικροβίων εντός των πυρήνων των σταγονιδίων, τα οποία γενικά θεωρούνται σωματίδια με διάμετρο κάτω από 5μm και τα οποία προκύπτουν από την εξάτμιση μεγαλύτερων σταγονιδίων, ή υπάρχουν μέσα σε σωματίδια σκόνης. Μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για μεγάλες χρονικές περιόδους και να μεταδίδονται σε άλλους σε αποστάσεις μεγαλύτερες τους ενός μέτρου.

Πότε είναι δυνατή η μετάδοση μέσω αέρος

Σε ό,τι αφορά τον νέο κορονοϊό, η μετάδοση μέσω αέρος μπορεί να είναι δυνατή σε συγκεκριμένες συνθήκες, στις οποίες εκτελούνται διαδικασίες που παράγουν αερολύματα (π.χ. ενδοτραχειακή διασωλήνωση, βρογχοσκόπηση, ανοικτή αναρρόφηση, χορήγηση νεφελοποιημένης θεραπείας, χειροκίνητος αερισμός πριν από διασωλήνωση, αποσύνδεση του ασθενούς από τον αναπνευστήρα, μη επεμβατικός αερισμός θετικής πίεσης, τραχειοστομία και η καρδιοπνευμονική ανάνηψη). Σε ανάλυση 75.465 περιπτώσεων COVID-19 στην Κίνα, δεν αναφέρθηκε καμία αερομεταφερόμενη μετάδοση.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μόλυνση με COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε εντερική μόλυνση και ο κορονοϊός να περάσει στα κόπρανα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα μόνο μία μελέτη έχει πετύχει καλλιέργεια του κορονοϊού από ένα δείγμα μοναδικού κοπράνων. Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα μετάδοση του ιού από τα κόπρανα.

Κορονοϊός: Τι δείχνουν πρόσφατες έρευνες ανίχνευσης του ιού από τη δειγματοληψία αέρα

Μέχρι σήμερα, κάποιες επιστημονικές δημοσιεύσεις παρέχουν αρχικά στοιχεία σχετικά με το αν ο κορονοϊός μπορεί να ανιχνευθεί στον αέρα και, επομένως, μπορεί να θεωρηθεί ότι μεταδίδεται μέσω του αέρα. Αυτά τα αρχικά ευρήματα πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά.

Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, δημιουργήθηκαν αερολύματα με την χρήση έναν νεφελοποιητή και αναλύθηκαν υπό ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες. Πρόκειται για μια μηχανή υψηλής ισχύος που δεν αντικατοπτρίζει τις φυσιολογικές καταστάσεις του ανθρώπινου βήχα. Επίσης, η ανίχνευση ιού SARS-CoV-2 σε σωματίδια αερολύματος μετά από 3 ώρες δεν αντικατοπτρίζει τις κλινικές συνθήκες όπου εκτελούνται διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος. Εν ολίγοις, αυτή ήταν μια διαδικασία δημιουργίας αερολύματος, που εκτελέστηκε για τους σκοπούς του συγκεκριμένου πειράματος.

Υπάρχουν αναφορές ότι έχουν νοσηλευτεί συμπτωματικοί ασθενείς με COVID-19, στους οποίους δεν ανιχνεύθηκε RNA του κορονοϊού σε δείγματα αέρα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανίχνευση του ιικού RNA σε περιβαλλοντικά δείγματα βάσει του πρωτοκόλλου PCR δεν είναι ενδεικτικές του βιώσιμου ιού που θα μπορούσε να μεταδοθεί.

Κορονοϊός: Συμπεράσματα για την μετάδοση μέσω αέρα

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων δημοσιεύσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εξακολουθεί να συνιστά προληπτικά μέτρα για την προφύλαξη έναντι στα σταγονίδια και έναντι της άμεσης επαφής για τα άτομα που φροντίζουν ασθενείς με COVID-19. Επίσης συνιστά ίδια προληπτικά μέτρα για καταστάσεις όπου εκτελούνται διαδικασίες παραγωγής αερολυμάτων. Αυτές οι συμβουλές συνάδουν με άλλες εθνικές και διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναπτύχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Φροντίδας και από την Ένωση της Ιατρικής Εντατικής Θεραπείας, καθώς και αυτές που εφαρμόζονται σε Αυστραλία, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ταυτόχρονα, άλλες χώρες και οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού και του ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC και ECDC αντίστοιχα), που συνιστούν προφύλαξη έναντι αερομεταφερόμενων σωματιδίων για κάθε κατάσταση που αφορά τη φροντίδα των ασθενών με COVID-19 και εξετάζουν τη χρήση ιατρικών μασκών ως αποδεκτή επιλογή σε περίπτωση έλλειψης αναπνευστήρων (N95, FFP2 ή FFP3).

Τέλος, ο Π.Ο.Υ. εξακολουθεί να δίνει μεγάλη έμφαση στη σημασία του συχνού πλυσίματος των χεριών, της προσοχής στην εισπνοή σωματιδίων, του καθαρισμού και απολύμανσης του άμεσου περιβάλλοντος, καθώς και της κοινωνικής απόστασης και της αποφυγής στενής επαφής με άτομα με πυρετό, ή αναπνευστικά συμπτώματα.

Πηγή: https://www.who.int

-Ad-