Κορονοϊός: Μέτρα-«βόμβα» και σκληρό «Plan Β» – Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη σήμερα

Κρίσιμη σύσκεψη, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν νέα μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορoνοϊού, πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων επικρατεί έντονος προβληματισμός για την ταχύτητα με την οποία αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα, και δει τα εσωτερικά, και κυρίως για την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι διασωληνώσεις ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας, η οποία αν συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι θα πιέσει σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι ανησυχίες για τις αντοχές του ΕΣΥενόψει του δεύ τερου κύματος του κορωνοϊού, ενισχύονται από την έρευνα του ΑΠΘ σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η οποία προβλέπει για τα τέλη Σεπτεμβρίου την ημερήσια ανάγκη 210 κλινών ΜΕΘ, στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί ένα «πακέτο» μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα διεθέτει 1.017 ΜΕΘ, που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόζει το μοντέλο του τοπικού lockdown το οποίο ήδη επιβλήθηκε στον Πόρο και στον Αμπελώνα Λάρισας, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί ότι καθίσταται υποχρεωτικό το τεστ για τους επισκέπτες από τη Μάλτα.

Επίσης, σήμερα αναμένεται να αποσαφηνίσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση ότι δεν θα επιτραπούν οι λιτανείες ( τις οποίες η Εκκλησία φέρεται αποφασισμένη να κάνει ), όπως και τα πανηγύρια εν όψει 15αύγουστου, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί η απαγόρευση ορθίων στα μπαρ.

Κατά τις ίδιες πηγές, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η αναστολή αδειών του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και πιο αυστηρά μέτρα για την τέλεση μυστηρίων όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις, με μεγαλύτερο περιορισμό των προσκεκλημένων στα μυστήρια. Επίσης, εξετάζεται η επαναφορά των SMS για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων και μπαρ, αρκετά νωρίς.

-Ad-