Στην ιδιαίτερη σημασία τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού αναφέρεται σε ανάρτησή του στο facebook o καθηγητής πολιτικής της υγείας LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Με αφορμή την ανησυχία που προκαλεί η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και στη χώρα μας, ο κ. Μόσιαλος σημειώνει ότι δεν είναι ο τουρισμός το νούμερο ένα πρόβλημα, αλλά η χαλάρωση που παρατηρείται στην συμπεριφορά όλων μας.
«Τις τελευταίες ημέρες ένα μέρος των ΜΜΕ επικεντρώθηκε στις πιθανές επιπτώσεις του εισαγόμενων κρουσμάτων. Δεν είχε μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας δεν φοράει μάσκες όπου και όταν πρέπει. Ούτε ότι πολλοί δεν τηρούσαν τα μέτρα φυσικής απόστασης. Το πρόβλημα ήταν οι τουρίστες. Αν όμως οι τουρίστες έρχονται από χώρες που έχουν ελέγξει το πρόβλημα δεν θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στη δίκη μας χώρα. Αν έρθουν από χώρες με πρόβλημα τότε θα αυξήσουν το δικό μας πρόβλημα» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος.
Κάλεσε δε όλους τους πολίτες να επανέρθουν στα βασικά ώστε να μείνουν ασφαλείς.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου στο Facebook:
Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι ο κορωνοϊος δεν έχει εξαφανιστεί. Στην Ελλάδα λόγω της λήψης έγκαιρων μέτρων που άρχισαν με την απαγόρευση των καρναβαλιών μπορέσαμε να περιορίσουμε με επιτυχία την διασπορά της νόσου. Στην επιτυχία συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες όπως η πιθανή διασταυρούμενη ανοσοπροστασία σε άλλους κορωνοιούς που προκαλούν κοινά κρυολογήματα.
Όμως λόγω της επιτυχίας μας επικράτησαν φαινόμενα που έχουν σχέση με το παράδοξο της πρόληψης. Δεν είχαμε τα φαινόμενα της Ιταλίας και της Ισπανίας και επικράτησε εφησυχασμός.
Άρχισαν να εμφανίζονται ‘θεωρίες’ και να αναπτύσσονται επιχειρήματα ότι δεν υπήρξε ποτέ κορωνοιός. Ήταν μια ακόμη διεθνής συνομωσία για τον έλεγχο της χώρας. Κάποιοι πιο ‘σοβαροί’ μας είπαν ότι επωφεληθήκαμε λόγω της γεωγραφικής μας θέσης στα Βαλκάνια. Ότι υπάρχει ένα δυτικό πρότυπο επέκτασης του ιού και ένα ‘ανατολικό’. Τώρα που καλπάζει ο ιός στα Βαλκάνια και οι χωρες της δυτικής Ευρώπης έχουν καταφέρει να ελέγξουν το ιό δεν ακούμε πλέον αυτά τα παιδαριώδη επιχειρήματα.
Τις τελευταίες ημέρες ένα μέρος των ΜΜΕ επικεντρώθηκε στις πιθανές επιπτώσεις του εισαγόμενων κρουσμάτων. Δεν είχε μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας δεν φοράει μάσκες όπου και όταν πρέπει. Ούτε ότι πολλοί δεν τηρούσαν τα μέτρα φυσικής απόστασης. Το πρόβλημα ήταν οι τουρίστες. Αν όμως οι τουρίστες έρχονται από χώρες που έχουν ελέγξει το πρόβλημα δεν θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στη δίκη μας χώρα. Αν έρθουν από χώρες με πρόβλημα τότε θα αυξήσουν το δικό μας πρόβλημα.
Καταγράψαμε ένα αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων καθημερινά γιατί κάναμε μαζικά τεστ στις πύλες εισόδου στη χώρα. Αλλά δεν κάναμε το ίδιο με τυχαία δειγματοληψία για τους Έλληνες πολίτες. Ούτε θα είχε νόημα να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μικρός. Τώρα βλέπουμε ότι αυξάνονται τα εγχώρια κρούσματα. Ήταν όμως θέμα χρόνου να συμβεί αυτό. Στο Ισραήλ που χαλάρωσαν υπερβολικά μετά την αρχική τους επιτυχία έχουν πλέον ένα δεύτερο κύμα της νόσου.
Πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ; Όχι αν
α) αρχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα: μάσκες, φυσική απόσταση, μέτρα υγιεινής.
β) προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.
Έχει επίσης σημασία η ποιοτική ανάλυση των κρουσμάτων. Αν δεν έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στις ευπαθείς ομάδες τότε δεν θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν όμως αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της πιθανότητας διασποράς της νόσου στις ευπαθείς ομάδες.
Επανερχόμαστε επομένως στα βασικά γιατί έχουμε ακόμη χρόνο για να αποφύγουμε τη μεγάλη διασπορά της νόσου. Να εφαρμόσουμε όλοι μας τα μέτρα. Και κυρίως τα δημόσια πρόσωπα».
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=171742684362272&id=100045796247437