Τα ευρήματα Ιαπώνων επιστημόνων για τη «χωροταξική» εξάπλωση του κορονοϊού παρουσιάζει ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτηση στο προφίλ του στο Facebook.
Ο κ. Μόσιαλος αναφέρει στην ανάρτησή του ότι η έρευνα αποφαίνεται πως ο κορονοϊός μεταδίδεται περισσότερο σε κλειστούς χώρους και λιγότερο σε εξωτερικούς. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, τα ευρήματα των Ιαπώνων επιστημόνων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι κλειστοί χώροι συμβάλλουν στη δευτερογενή λοίμωξη κορονοϊού και προωθούν περιστατικά υπερμετάδοσης.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από την Ιαπωνία σημειώνουν πως περιστατικά συνωστισμού σε σαλέ για χειμερινό σκι στη Γαλλία και συγκεντρώσεις σε ναούς και νοσοκομεία στη Νότια Κορέα, αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.
Επιπλέον, οι μελετητές σημειώνουν πως στην Κίνα, όπου οι μαζικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους απαγορεύτηκαν άμεσα, σημειώθηκε ραγδαία μείωση περιστατικών κορονοϊού.
Με την ανάρτησή του στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος σημειώνει τη διαφοροποίηση στη μετάδοση του κορονοϊού, όταν πολίτες συνωστίζονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Όπως παρατηρεί στον πίνακα που ανάρτησε στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, “μετά από ανίχνευση επαφών 110 ατόμων με κορονοϊό, έγινε καταγραφή του πότε ο ιός μεταφέρθηκε από τον φορέα σε μια νέα επαφή:
Διαχωρίζεται εάν η κύρια περίπτωση είχε συναντήσει άτομα σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, αναφέρεται επίσης η κατανομή των δευτερογενών λοιμώξεων”.
Σε περιπτώσεις που οι θετικοί σε κορονοϊό ήρθαν σε επαφή με άλλους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, μόνο έξι από τους 22 ασθενείς με Covid – 19 δεν μετέδωσαν τον ιό.
Αντίθετα, από τις 88 περιπτώσεις θετικών στον κορονοϊό, που συγχρωτίστηκαν με πολίτες σε εξωτερικούς χώρους, οι 77 δεν μετέδωσαν τον ιό.
Οι περισσότερες δευτερογενείς λοιμώξεις παρατηρήθηκαν σε εσωτερικούς χώρους, σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος, παρότι μόνο το 20% των συναναστροφών συμβαίνει σε αυτούς.