Κορονοϊός: Μυστήριο με τα κρούσματα στο δήμο Κηφισιάς – Τι συμβαίνει

Τους δήμους που είχαν τα περισσότερα κρούσματα από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, παραδεχόμενος ότι ορισμένοι έχουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον καθώς δεν έχουν μεγάλο πληθυσμό.

Για παράδειγμα ο δήμος Κηφισιάς είχε από την αρχή της επιδημίας τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά μετά τον δήμο Αθηναίων. Πώς αυτό συνέβη με πληθυσμό μόλις 42.000 κατοίκους;

Αντίστοιχα «πυκνή» ήταν η παρουσία του κορονοϊού στον δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, στον δήμο Νέας Ιωνίας, στον δήμο Χαλανδρίου, αλλά και στην Καστοριά όπου είχε υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα στην αρχή της επιδημίας λόγω εκδρομέων από την Ιταλία.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τα 2.626 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 1.496, δηλαδή ποσοστό 55,9% ήταν στην Αττική, 237 σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς σε ειδικών ομάδων πληθυσμού, 198 στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δυτική Ελλάδα, 93 στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων: κανένα κρούσμα δεν υπήρχε στην Ευρυτανία, τη Λακωνία και τη Φωκίδα. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά που είχε 85, η Κοζάνη 71, η Λάρισα 50 και η Ηλεία 48.

Στην πρώτη δεκαπεντάδα των δήμων που είχαν κρούσματα, πρώτος είναι ο δήμος Αθηναίων που είχε 314, η Κηφισιά με 116, η Θεσσαλονίκη με 85, η Καστοριά με 79, ο δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με 73, ο δήμος Πειραιά με 79, ο δήμος Χαλανδρίου 52, Γλυφάδας 49, Περιστερίου 46, Λαρισαίων 42, Πατραίων 38, Νέας Σμύρνης 37, Αμαρουσίου 36, Νέας Ιωνίας 35, Ξάνθης 34 και Εορδαίας 31.

Από αυτούς του δήμους, η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη και η Νέα Ιωνία Αττικής παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων με τον συνολικό αριθμό πληθυσμού του δήμου.