Κορονοϊός – Νέα έρευνα: Εφιαλτική ανακάλυψη

Ο κορονοϊός μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο του ανθρώπου αν «μπει» στο ανθρώπινο σώμα μέσω της μύτης και κολλήσει στην ρινική βλέννα, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Είναι η πρώτη απτή απόδειξη ότι ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει τους νευρώνες του εγκεφάλου μέσω της οδού της βλεννογόνου.

Όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας έγινε ξεκάθαρο ότι δεν προκαλεί μόνο αναπνευστικά προβλήματα αλλά και νευρολογικά προβλήματα.

Για παράδειγμα, ένας στους τρεις αναφέρουν συμπτώματα όπως απώλεια της όσφρησης και της γεύσης αλλά και πονοκεφάλους, κόπωση, ζαλάδα και ναυτία.

Επιστήμονες στην Γερμανία, έκαναν 33 νεκροψίες σε ασθενείς που πέθαναν από κορονοϊό και εξέτασαν την βλέννα στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας ακριβώς πάνω από το στόμα, στο σημείο όπου που ο φάρυγγας ενώνεται με την ρινική κοιλότητα αλλά και πήραν δείγματα από τον ιστό του εγκεφάλου.

Γενετικό υλικό του κορονοϊού βρέθηκε σε μεγάλες ποσότητες στην βλέννα της μύτης αλλά βρέθηκαν και στον εγκέφαλο οι ακίδες της πρωτεΐνης του κορονοϊού που προεξέχουν από τον ιό και προσκολλώνται στους ανθρώπινους υποδοχείς με σκοπό να μολύνουν τα κύτταρα.

Ο Δρ Frank Heppner, ο οποίος είναι από τους συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Charité του Βερολίνου δήλωσε: Μόλις ο ιός εισχωρήσει μέσα στον οσφρητικό βλεννογόνο, φαίνεται να χρησιμοποιεί νευροανατομικές συνδέσεις, όπως το οσφρητικό νεύρο, για να φτάσει στον εγκέφαλο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ακαδημαϊκοί κατάφεραν να συλλάβουν την πρώτη ηλεκτρονική μικροσκοπική εικόνα ακέραιων σωματιδίων κορονοϊού μέσα στη βλέννα.

Παρόλα αυτά παραμένει άγνωστο μέχρι αυτή την στιγμή το πως ο κορονοϊός από αυτό το σημείο και μετά φτάνει στον εγκέφαλο.

Πιθανολογείται ότι μπορεί να φτάνει εκεί μέσω των αιμοφόρων αγγείων αφού ο κορονοϊός βρέθηκε και στα «τοιχώματα» των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, ανίχνευσε επίσης ανοσοκύτταρα στο εγκεφαλικό υγρό, τα οποία ενεργοποιήθηκαν μετά τη μόλυνση.

Ο καθηγητής Heppner είπε γι’ αυτό: «στα μάτια μας η παρουσία του κορονοϊού στα κύτταρα του οσφρητικού βλεννογόνου εξηγούν τα συμπτώματα της απώλειας της όσφρησης και της γεύσης».

Βρέθηκαν επίσης σε σημεία του εγκεφάλου που ελέγχουν ζωτικές λειτουργίες όπως η αναπνοή.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φρίκη! Πατέρας δολοφόνησε την κόρη του – Τη μαχαίρωσε στη καρδιά
15 Ιανουαρίου, 2025
Χ. Δούκας: Μετά την αντίδρασή μας κατά του κεφαλικού φόρου ο ΕΔΣΝΑ αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση
15 Ιανουαρίου, 2025
«Σπίτι μου ΙΙ»: Ξεπέρασαν τις 6.000 οι αιτήσεις για απόκτηση πρώτης κατοικίας
15 Ιανουαρίου, 2025
Κατέληξαν και επίσημα σε συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς
15 Ιανουαρίου, 2025
H Πειραιώς και o Οργανισμός Eurohoops συνεχίζουν το πρόγραμμα Equall Hoops για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα
15 Ιανουαρίου, 2025
Τουσκ: «Η Μόσχα σχεδιάζει τρομοκρατικές ενέργειες στον αέρα»
15 Ιανουαρίου, 2025
Ερώτηση Κ. Αρβανίτη στην Κομισιόν για τις απολύσεις εργαζομένων στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης 
15 Ιανουαρίου, 2025
Συρεγγέλα: O Κωνσταντίνος Τασούλας πραγματικά μας ενώνει
15 Ιανουαρίου, 2025
Βρέθηκε ο 63χρονος που έψαχνε το Χαμόγελο του Παιδιού
15 Ιανουαρίου, 2025
Τροχαίο ατύχημα στο Βόλο – Τραυματίστηκε 16χρονος
15 Ιανουαρίου, 2025