Κορονοϊός νέα μέτρα: Αποφασίζουν για SMS, περιορισμό μετακίνησης, 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών (λίστα)

Νέα συνεδρίαση, θα έχουν σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, προκειμένου να προβούν σε νέο απολογισμό των στοιχείων για τη διασπορά του κορονοϊού αλλά και για τα μέτρα περαιτέρω περιορισμού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique, η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής εκτιμά ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αλλά αυστηρή και καθολική τήρηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί στην Αττική αλλά και σε νησιά που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική.

Αρκετοί λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι αν η κοινωνία και ιδιαίτερα οι νέοι, οι οποίοι παγκοσμίως σε αυτή τη φάση εμφανίζοντα ως η πιο μεταδοτική κοινωνική κατηγορία, λόγω της παρουσίας τους σε πολυσύχναστα μέρη και εκδηλώσεις, πειστούν να τηρήσουν τα μέτρα, τότε δεν θα απαιτηθούν νέα.

Αλλοι συνάδελφοί τους, ωστόσο, πιστεύουν ότι θα πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα έγκαιρα, γιατί αν χαθεί κι άλλος χρόνος, θα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί. Ενδεικτικά, μέλη της Επιτροπής προτείνουν την επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων για τη διάγνωση της Covid-19 στην κοινότητα, προκειμένου να υπάρχει πληρέστερη εικόνα της επιδημίας στην Ελλάδα, με τη διενέργεια μαζικών τεστ στον γενικό και ειδικό πληθυσμό (όπως αυτών που διαβούν σε κλειστές δομές).

Παράλληλα, σε συνέχεια των μέτρων που αφορούν στην τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τις ευπαθείς ομάδες (χρονίως πάσχοντες κ.ά.) ορισμένοι εκ των επιστημόνων εκτιμούν ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα προστασίας τους, όπως:

  • περιορισμοί στην μετακίνησή τους
  • επαναφορά του SMS
  • ζητούν οριζόντια χρήση μάσκας
  • 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών
  • απαγόρευση εκδηλώσεων κα.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την λειτουργία των σχολικών μονάδων. κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, άπαντες αναγνωρίζουν ότι η σημερινή εικόνα για τη διασπορά του ιού δεν είναι στατική και ότι στα τέλη Αυγούστου, θα έχει φανεί με μεγαλύτερη διαύγεια ποιά είναι η δυναμική του, οπότε όλα τα ενδεχόμενα για νέα μέτρα παραμένουν ορθάνοικτα…