Πόσο πιθανά είναι νέα μέτρα και δυσάρεστες εκπλήξεις μέσα στα Χριστούγεννα!

Μπορεί στη χθεσινή σύσκεψη να τονίστηκε ότι δεν θα ληφθούν άμεσα νέα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τι ειπώθηκε στο Μαξίμου, τι λένε οι ειδικοί…

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την μετάλλαξη Όμικρον

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την ανάσχεση διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον ενόψει Χριστουγέννων εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το οποίο τονίστηκε ήταν ότι νέα μέτρα δεν θα ληφθούν προς το παρόν, αλλά υπογραμμίστηκε η ανάγκη να καθυστερήσει η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα μας. Με άλλα λόγια να κερδίσουμε χρόνο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ειδική επιτροπή επιστημόνων έχει εισηγηθεί μέτρα για την περίοδο των γιορτών, ακόμα και για τους εμβολιασμένους, τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση, χωρίς ακόμα να έχει λάβει αποφάσεις. Μεταξύ των μέτρων που έχουν εισηγηθεί είναι το υποχρεωτικό rapid test στην εστίαση για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Στην σύσκεψη, έγινε επίσης μια πρώτη αποτίμηση του μέτρου που εφαρμόζεται από σήμερα το πρωί για την είσοδο των ταξιδιωτών στην χώρα μας, αλλά και πως προχωρούν οι εμβολιασμοί που είναι ο βασικός τρόπος να θωρακιστεί ο πληθυσμός.

Νέα μέτρα και δυσάρεστες εκπλήξεις μέσα στα Χριστούγεννα

Μετά τις γιορτές τα νέα μέτρα θεωρούνται σίγουρα, όμως δεν αποκλείονται δυσάρεστες εκπλήξεις και νωρίτερα.

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι 70 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα η οποία με την σειρά της ήταν 100% πιο μεταδοτική από την Άλφα.

Δραματικές είναι και οι προβλέψεις των αξιωματούχων του αμερικανικού «Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» (CDC) προειδοποιώντας ότι τα εβδομαδιαία κρούσματα της νόσου COVID θα αυξηθούν κατά 55% φθάνοντας τα 1,3 εκατομμύρια έως την ημέρα των Χριστουγέννων και οι εβδομαδιαίοι θάνατοι κατά 73% αγγίζοντας τις 15.600. Επισημαίνουν επίσης ότι, η παραλλαγή Όμικρον θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες. Σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων επισημαίνει ότι τα κρούσματα που φέρουν την παραλλαγή Όμικρον έχουν παρουσιάσει επταπλάσια αύξηση από την περασμένη εβδομάδα.

Οι υπουργοί Υγείας των κρατών της Ομάδας των Επτά (G7) κάλεσαν χθες Πέμπτη να υπάρξει συνεργασία μπροστά την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2, που χαρακτήρισαν «τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία σήμερα».

Η έξαρση της πανδημίας που αποδίδεται στη νέα παραλλαγή εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, ενώ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πολλαπλασιάζονται, ειδικά στην Ευρώπη. Ο βασικός παράγοντας εδώ που αλλάζει εντελώς τα δεδομένα δεν είναι η τεράστια μολυσματικότητα της Όμικρον αλλά η ευκολία με την οποία επαναμολύνει ανθρώπους που είχαν νοσήσει με τα προηγούμενα στελέχη και θεωρούσαν τον εαυτό τους άτρωτο. Δεν είναι όμως και συνεπώς πρέπει και αυτοί να τρέξουν να εμβολιαστούν με την πρώτη και τη δεύτερη δόση που στην περίπτωσή τους αποτελούν ουσιαστικά τη δεύτερη και την αναμνηστική δόση.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, με επιπλέον testing (και καραντίνα) που πρώτες έλαβαν η Ελλάδα και η Ιταλία συνιστούν μια προσπάθεια να ελέγξουμε τα εισαγόμενα κρούσματα του νέου στελέχους που μπορούν να «πυροδοτήσουν» το επόμενο μεγάλο κύμα της πανδημίας. Φυσικά, κανένας ταξιδιωτικός περιορισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος μια εβδομάδα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά δυστυχώς οι καταστάσεις το απαιτούν γι’ αυτό και τόνισαν με εμφατικό τρόπο στη Σύνοδο Κορυφής οι Μακρόν και Σολτς πως δεν σκέφτονται να επιβάλλουν περιορισμούς στα ταξίδια.

Νέα μέτρα και στην Ελλάδα
Στο τραπέζι φαίνεται πως υπάρχουν μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν εφόσον χρειαστεί.

Τα μέτρα αυτά θα αφορούν τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια. Για τα μέτρα που αναμένεται να έρθουν έχει μιλήσει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος τόνισε πως η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον θα φέρει αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των καταστήμάτων εστίασης.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η κυβέρνηση, εφόσον χρειαστεί έχει στη φαρέτρα της τα εξής μέτρα:

Εξετάζεται ο περιορισμός των καθήμενων στα τραπέζια εστίασης από 10 στα έξι. Παράλληλα, ενδεχομένως αποφασιστεί πληρότητα στο 80% και να επιστρέψει η πληρότητα στο 80%.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μάσκες παντού, και όχι μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή συστήνεται η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει συνωστισμός.

Έσχατη λύση αλλά υπαρκτή είναι να απαγορευτούν οι ανεμβολίαστοι από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης. Αυτή τη στιγμή υποχρεούνται σε αρνητικό rapid test.

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα- Το χειρότερο σενάριο για την Όμικρον

«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ ΠΑΡΕΑ» ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σχολιάζοντας την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

«Έχουμε ήδη την ανησυχία λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που καταγράφονται 4.500-5.000 κρούσματα την ημέρα, και ιδιαίτερα ενόψει των εορτών. Παράλληλα, προκύπτουν και οι καταιγιστικές εξελίξεις με την Όμικρον, που ναι μεν ακόμα δεν έχουμε πολλά κρούσματα, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα. Η Όμικρον μπορεί να κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα και αυτό μας κάνει διπλά ανήσυχους για το τι θα συμβεί μετά τις γιορτές. Γι΄ αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, μπορεί να μην εφαρμοστεί ένα γενικό lockdown, αλλά να είναι εξειδικευμένα μέτρα, τα οποία θα αφούν και στους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, το στέλεχος Όμικρον ξεπερνά σε αρκετά μεγάλο ποσοστό τον εμβολιασμό, μειώνει δηλαδή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο παραμένει αρκετά αυξημένη για τα άτομα που έχουν κάνει και την τρίτη δόση.

Πρόσθεσε δε ότι μπορεί και να επαναμολύνει άτομα που έχουν νοσήσει, αλλά συνήθως τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.

Ερωτηθείς για το χειρότερο σενάριο της μετάλλαξης Δέλτα, ο καθηγητής απάντησε ότι μπορεί να είναι να είναι πολύ επιθετική, να μολύνει περισσότερο κόσμο, να είναι το ίδιο επιβαρυντική στον οργανισμό με τη Δέλτα και άρα να καταγράφονται περισσότερα κρούσματα και να εκτιναχθούν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Θεοδωρικάκος: «Σε εξέλιξη 10.000 έλεγχοι – Εξαπλασιάσαμε το ανώτερο πρόστιμο»
25 Νοεμβρίου, 2024
Σακελλαροπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών: «Πίσω από κλειστές πόρτες, η ενδοοικογενειακή βία καλπάζει»
25 Νοεμβρίου, 2024
Ισραήλ: Συνελήφθησαν τρεις για τη δολοφονία του ραβίνου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
25 Νοεμβρίου, 2024
Στρατιώτης πέθανε σε επέμβαση ρουτίνας στο νοσοκομείο που ξέχασε να ενημερώσει αστυνομικό πως έχει καρκίνο
25 Νοεμβρίου, 2024
Με Προεδρικό Διάταγμα αυξάνονται κατά 600 οι θέσεις των ειδικών φρουρών
25 Νοεμβρίου, 2024
Ιράν: Θανατική ποινή για τους Ισραηλινούς ηγέτες, ζητά ο Αλί Χαμενεΐ
25 Νοεμβρίου, 2024
Μεγάλη έκρηξη σε διυλιστήριο στη Σμύρνη
25 Νοεμβρίου, 2024
Φωτιά σε σπίτι στη Μύρινα της Λήμνου – Στο νοσοκομείο άνδρας χωρίς τις αισθήσεις του
25 Νοεμβρίου, 2024
Μικρές επιπλοκές παρουσίασε η Μαρινέλλα – Απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια
25 Νοεμβρίου, 2024
Γεραπετρίτης για συνάντηση με Φιντάν: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε, δεν φοβόμαστε να συζητήσουμε
25 Νοεμβρίου, 2024