Κορονοϊός: Νέο πακέτο οικονομικών μέτρων ανακοινώνει η κυβέρνηση – Τι περιλαμβάνει

Ένα νέο, διευρυμένο πακέτο μέτρων τόσο για τη στήριξη των δομών της δημόσιας υγείας όσο κυρίως για τη στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων που βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση τις συνέπειες του ιού του κορονοϊού, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση προωθεί μέτρα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Tην πρόσβαση των επιχειρήσεων σε «φτηνό δανεισμό», με χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια, ανάλογα με το βάθος του προβλήματος.
  • Την χρονική παράταση και ενδεχομένως τη διεύρυνση των αποδεκτών των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται για την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
  • Το πάγωμα των δόσεων για οφειλές προς τις τράπεζες και τις εφορίες, για ένα ακόμη τετράμηνο.

Στην Αθήνα εκτιμούν και ταυτοχρόνως ευελπιστούν ότι το σημερινό Eurogroup θα αποφασίσει και την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας η τουλάχιστον μεγαλύτερη ευελιξία στους προϋπολογισμούς.
Στη συνεδρίαση, η οποία θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να περιγράψει αναλυτικά τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την διάδοση του κορονοϊού και κυρίως από τα αυστηρά μέτρα στα οποία οδηγήθηκε η κυβέρνηση για να καθυστερήσει τη μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Θα ζητήσει, δε, ευελιξία στον υπολογισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι μόνο των προσφυγικών δαπανών αλλά και αυτών για τον κορονοϊό.

Η Ελλάδα αισιοδοξεί για τη στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι, καθώς αυτή τη φορά δεν είναι μόνη της, καθώς και άλλες χώρες που δεσμεύονται από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ζητούν την εξαίρεση των έκτακτων αυτών δαπανών από τις μετρήσεις για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκε η επικαιροποίηση των μέτρων και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στους τομείς της Υγείας, της απασχόλησης και της στήριξης των επιχειρήσεων λόγω των συνεπειών του κορονοϊού, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση θα διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από αυτά.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.