Κορονοϊός: «Όχι» στη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης – αζιθρομυκίνης – Τι λένε οι ειδικοί

Να μην χορηγούν στους ασθενείς με κορονοϊό, υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη, λόγω του κινδύνου εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων, συμβούλεψε τους γιατρούς μια ομάδα Αμερικανών ειδικών, υπό την αιγίδα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ).

«Εξαιρουμένου του περιβάλλοντος κλινικών δοκιμών, η επιτροπή (…) συνιστά να μην χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα φάρμακα για τη θεραπεία του κορονοϊού: ο συνδυασμός υδροξυχλωροκίνης με αζιθρομυκίνη, λόγω πιθανής τοξικότητας» προειδοποίησαν οι ειδικοί στις οδηγίες τους που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη. Συνέστησαν επίσης να μην χρησιμοποιούνται τα φάρμακα λοπιναβίρη/ριτοναβίρη που χορηγούνται συνήθως σε ασθενείς με HIV.

Στην επιτροπή αυτή μετέχουν δεκάδες εκπρόσωποι των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, ιατρικών συλλόγων, πανεπιστημίων, νοσοκομειακών κέντρων και ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Η δουλειά της είναι να συντάσσει τους κανόνες για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με κορονοϊό, με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

«Στην παρούσα φάση, κανένα φάρμακο δεν έχει δείξει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τη θεραπεία της Covid-19», γράφει στις συστάσεις της.

Όσον αφορά τη χορήγηση μόνο υδροξυχλωροκίνης, χωρίς το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, καθώς και τη χορήγηση του αντιιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, η επιτροπή εξηγεί ότι δεν υπάρχουν ακόμη εμπεριστατωμένες μελέτες που να κλίνουν υπέρ της μίας ή της άλλης κατεύθυνσης. «Δεν υπάρχουν επαρκή κλινικά δεδομένα για να συστήσουμε ή να αποτρέψουμε τη χλωροκίνη ή την υδροξυχλωροκίνη», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Αν χρησιμοποιούνται η χλωροκίνη ή η υδροξυχλωροκίνη, οι κλινικοί γιατροί πρέπει να παρακολουθούν αν θα εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στον ασθενή», κυρίως καρδιακές αρρυθμίες. Η παρενέργεια αυτή είναι γνωστή στους γιατρούς, γιατί το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της ελονοσίας.

Η υδροξυλωροκίνη χορηγείται μαζί με αζιθρομυκίνη σε πολλά νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο. Αυτό το «κοκτέιλ» φαρμάκων προωθείται κυρίως από τον Γάλλο γιατρό Ντιντιέ Ραούλ. Συνάδελφοί του ωστόσο τον επικρίνουν επισημαίνοντας ότι απαιτούνται πιο ασφαλείς κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν όντως ο συνδυασμός αυτός βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αρχικά χαρακτηρίσει «δώρο εξ ουρανού» αυτό το κοκτέιλ, όμως το τελευταίο διάστημα, μετά τις αμφισβητήσεις και τα ανησυχητικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησαν αρκετοί γιατροί, δεν αναφέρεται πλέον στη χλωροκίνη.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ
15 Ιανουαρίου, 2025
Συντάξεις: Σοκαριστικά νέα αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Σοκαριστικά νέα αν έχετε τόση σύνταξη
15 Ιανουαρίου, 2025
Πτώση ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό»: «Κατασκευαστικό λάθος» έδειξε η πραγματογνωμοσύνη
15 Ιανουαρίου, 2025
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1: Χωρίς νικητή το ντέρμπι
15 Ιανουαρίου, 2025
Ζάκυνθος: Έκρηξη σε υπό κατασκευή σπίτι – Τραυματίστηκαν 2 εργάτες
15 Ιανουαρίου, 2025
Στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου
15 Ιανουαρίου, 2025
Κρίσεις αντιστρατήγων στην Ελληνική Αστυνομία – Ποιοι αποχωρούν από το Σώμα
15 Ιανουαρίου, 2025
23χρονη δέχθηκε επίθεση από συνάδελφό της: «Κόλλησε το πρόσωπό μου στο παντελόνι του»
15 Ιανουαρίου, 2025
Συνάντηση Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης
15 Ιανουαρίου, 2025
Κεφαλογιάννη: H Ελλάδα πρωτοπορεί προσφέροντας αξιόπιστες, ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες φιλοξενίας
15 Ιανουαρίου, 2025