Κορονοϊός: Οι 7 θεραπείες που δίνουν ελπίδες ζωής

Σε ένα κομβικό επιστημονικό σημείο βρίσκονται οι ειδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο πριν διαπιστώσουν εργαστηριακά το κοκτέιλ των φαρμάκων που μπορεί να συμβαλει στη θεραπεία των σοβαρών συμπτωμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός.

Αλλωστε συνεχίζονται οι κλινικές μελέτες σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας με φάρμακα που μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νόσου, όπως γράφει το «ΕΘΝΟΣ».

Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι έρευνες αλλά και οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Παράλληλη μάχη δίνεται και για να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό τεστ αντισωμάτων το οποίο αναμένεται να δοθεί προς χρήση πιθανότητα
μέσα στον Μάιο. Το εργαστηριακό αυτό τεστ θα συμβάλει δραστικά στον καθορισμό των επόμενων βημάτων και της επιστημονικής κοινότητας στη χώρα μας.

Οι 7 θεραπείες για τις οποίες διεξάγονται κλινικές μελέτες είναι:

Remdesivir: Εξετάζεται η αποτελεσματικότητα του σε ερευνητικό στάδιο.

Ρεμντεσιβίρη: Είχε καλά αποτελέσματα κατά την αξιοποίηση του σε ασθενείς στην Αμερική. Για αυτό και έχουν ξεκινήσει κλινικές μελέτες σε 4 νοσοκομεία. Μέσω της μελέτης solidarity που
πραγματοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γίνεται έρευνα και σε τρία νοσοκομεία
στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας.

Κολχικίνη: Φάρμακο με αντιφλεγμονώδη δράση χρησιμοποιείται σήμερα για την ουρική αρθρίτιδα

Χλωρικίνη: Και οι δύο μορφές της είναι εγκεκριμένες σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και συγκεκριμένων αυτοάνοσων παθήσεων όπως
η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τοσιλιζουμάμπη:  Χορηγείται σε συνδυασμό με το Kineret ανοσοκατασταλτικός παράγοντας
που είναι ένας τύπος κυτοκίνης και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς
αρθρίτιδας

Λοπιναβίρη και Ριτοναβίρη: Tα δύο φάρμακα τα οποία είναι εγκεκριμένα ως ένα σκεύασμα
κατά του HIV χορηγούνται σε συνδυασμό με ιντερφερόνη η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών όπως η πολλαπλή σκλήρυνση.

Παράγοντες που μεταβάλλουν την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού: Οι αναστολείς των ιντερλευκινών και οι αναστολείς του jak.

Περισσότερες πληροφορίες στην εφημερίδα «ΤΟ ΕΘΝΟΣ».