Κορονοϊός: Oι λεπτομέρειες για τη θεραπεία με πλάσμα

Στην εκπομπή MEGA MAG μίλησε ο Αθανάσιος Δημόπουλος – καθηγητής Παθολογίας, Πρύτανης ΕΚΠΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του κορωνοϊού.

Μιλώντας αναφορικά με τις έρευνες για την θεραπεία με πλάσμα, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι «όταν ένας άνθρωπος έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο ιό περιμένουμε είτε να νοσήσει, είτε να μολυνθεί αλλά να είναι ασυμπτωματικός, και περιμένουμε στη συνέχεια να αναπτύξει αντισώματα».

«Τα αντισώματα αυτά θέλουμε να τα πάρουμε, παίρνοντας πλάσματα από άτομα που έχουν νοσήσει, να τα κρυο-καταψύξουμε και στη συνέχεια να τα χορηγήσουμε ως ένα επιπλέον θεραπευτικό μέσο σε ασθενείς που πάσχουν, και έχουμε στοιχεία ότι θα νοσήσουν βαριά. Δηλαδή χορηγούμε έτοιμα αντισώματα παράλληλα με τις άλλες θεραπευτικές επιλογές», πρόσθεσε.

«Για να είμαστε σίγουροι ότι παίρνουμε πλάσμα από ασθενείς οι οποίοι έχουν όντως αντισώματα, θα μπούμε σε διαδικασία ελέγχου των εθελοντών στο τέλος της εβδομάδας. Άρα, πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα έχουμε συλλέξει αρκετό πλάσμα και θα δούμε αν υπάρχουν ασθενείς για τους οποίους ενδείκνυται αυτή η θεραπεία», ανέφερε ακόμη ο κ. Δημόπουλος.

«Το πλάσμα κρυο-συντηρείται και μπορεί να χορηγηθεί αρκετές βδομάδες ή και μήνες μετά. Αν έχουμε έξαρση το φθινόπωρο, θα μπορεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί», επεσήμανε ο ίδιος.

Μιλώντας για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι «ξέρουμε ότι στην Ελλάδα δεν προχωρήσαμε σε μαζικό εκτεταμένο έλεγχο, καθώς περιοριστήκαμε σε άτομα που ήταν πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο, ή υγειονομικό προσωπικό, ή ομάδες υψηλού κινδύνου. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι σίγουρο ότι ο αριθμός των πασχόντων με ελαφρά συμπτώματα ή των ασυμπτωματικών είναι πολύ μεγαλύτερος, μπορεί και 10-15 φορές μεγαλύτερος».

«Το σημαντικό είναι να δούμε τι ποσοστό του πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό θα είναι χαμηλό γιατί δεν νόσησε πολύς κόσμος», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι «πρώτη προϋπόθεση να έχεις για δύο εβδομάδες χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Το δεύτερο να κάνεις πιο εκτεταμένο έλεγχο, επιτηρώντας τις ευάλωτες ομάδες. Ακόμη να έχεις ρυθμίσει τη δυνατότητα διερεύνησης, διαχείρισης, νοσηλείας, των ασθενών. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων, σταδιακά, με μεσοδιαστήματα μεταξύ των αλλαγών ώστε να βλέπουμε αν η άρση κάποιων μέτρων οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων».

«Σίγουρα θα χρειαστούν 15 ημέρες από τώρα για να δούμε αν ενδεχόμενα κάποια μεγαλύτερη κινητικότητα που είχαμε αυτές τις ημέρες θα έχει μικρή αύξηση των κρουσμάτων, που πιστεύω ότι δεν θα έχει», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Παράλληλα θα εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε συγκεκριμένα μέτρα. Αποφυγή επαφής σε λιγότερο από δύο μέτρα, αποφυγή χειραψιών, συχνό πλύσιμο χεριών, και ενδεχομένως κάλυψη προσώπου και μύτης όταν βρισκόμαστε σε χώρους με αρκετό κόσμο. Αυτά θα τα κρατήσουμε για πολύ καιρό», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μαρία Κορινθίου: Τώρα πια δεν με νοιάζει τι γράφουν και τι λένε για εμένα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Η Teleperformance κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας BIG 2025 για την πλατφόρμα προηγμένης ανάλυσης αλληλεπιδράσεων
12 Φεβρουαρίου, 2025
Πάρος: Εκκενώθηκε δημοτικό σχολείο λόγω ανησυχίας στατικότητας κτιρίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Έλον Μασκ για ΗΠΑ: Η χώρα οδεύει προς τη χρεοκοπία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Αλλεπάλληλες δονήσεις μέσα σε λίγη ώρα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Παρέμβαση με πανό για τα Τέμπη μπροστά από τη Βουλή
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τασούλας: Η πρώτη δήλωση του νέου προέδρου της Δημοκρατίας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Κατεπείγουσα έρευνα για αναρτήσεις σε βάρος του ανακριτή της υπόθεσης των Τεμπών
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σωλήνας καλοριφέρ εξερράγη σε σχολείο της Εύβοιας κατά τη διάρκεια του μαθήματος
12 Φεβρουαρίου, 2025
Μητσοτάκης για εκλογή Τασούλα: Θα είναι εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας και της συνταγματικής σταθερότητας
12 Φεβρουαρίου, 2025