Κορονοϊός: Πάνω από 4.000 οι νεκροί στο Ιράν

Ακόμη 117 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού στο Ιράν.

Πλέον ο επίσημος απολογισμός των θανάτων που προκαλεί ο κορονοϊός ανέρχεται στους 4.110 στο Ιράν, μια από τις πλέον πληγείσες χώρες από τον φονικό ιό.

Το Ιράν κατέγραψε 1.634 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 66.200, είπε μεταξύ άλλων ο Κιανούς Τζαχανπούρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τη Διεθνής Αμνηστία τουλάχιστον 30 κρατούμενοι στις φυλακές του Ιράν σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας για τον φόβο να μεταδοθεί ο κορονοϊός στο χώρο.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, χιλιάδες κρατούμενοι σε τουλάχιστον οκτώ ιρανικές φυλακές πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, εκφράζοντας φόβο μήπως προσβληθούν από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, δεσμοφύλακες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών πυρών και σφαιρών, καθώς και δακρυγόνων, προκειμένου να καταστείλουν αυτές τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, σκοτώνοντας 35 κρατούμενους και τραυματίζοντας άλλους 100.

«Είναι αποκρουστικό ότι αντί να ανταποκριθούν στα νόμιμα αιτήματα των κρατουμένων να προστατευθούν από τον κορονοϊό, οι ιρανικές αρχές σκότωσαν και πάλι ανθρώπους για να καταπνίξουν τις ανησυχίες τους», δήλωσε η Νταϊάνα Ελταχάουι, αναπληρώτρια διευθύντρια της ΜΚΟ για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.