Κορονοϊός – Παπαευαγγέλου: Είχαμε πολλές μικρές «πυρκαγιές»

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο, τονίζοντας ότι αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τα συνολικά 1.790 ημερήσια κρούσματα στην επικράτεια, τα 790 εντοπίζονται στην Αττική, τα 150 στη Θεσσαλονίκη, τα 122 στην Αχαΐα και τα 167 στον Πειραιά, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την έναρξη της ενημέρωσης.

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα, με τον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών να ανέρχεται σε 1.500 κρούσματα κορονοϊού ανά ημέρα. Αύξηση εμφάνισε και ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που υπολογίζεται στα 12.000 περιστατικά», σημείωσε.

«Η διασπορά του ιού εμφανίζει αυξητικές τάσεις στις 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες της χώρας», τόνισε.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στην Αττική είναι στο 88% και για το 53% πρόκειται για νοσηλευομένους άνω των 65 ετών. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι 1 στους 3 έχουν μέση ηλικία 45-65 ετών, εκ των οποίων αρκετοί είναι διασωληνωμένοι.

«Η διασπορά του ιού παρουσιάζει αυξητική τάση. Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική είναι εμφανής. Στην Αττική υπάρχει μεγάλη αύξηση, στον Πειραιά και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Είχαμε πολλές μικρές πυρκαγιές», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι παρατηρούνται πολλές μικρές συρροές κρουσμάτων από συγκεντρώσεις σε σπίτια.

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς, όπως είπε, είναι ότι δεν μειώθηκε το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς περίμεναν ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης, κάνοντας αναφορά για τον καιρό.