Κορονοϊός: Παρασκευή «κληρώνει» για νέα μέτρα – Τι αλλάζει στην Αττική

Η αγωνία για την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού κορυφώνεται και η κυβέρνηση, από κοινού με την Επιστημονική Επιτροπή, καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, του δημοσίου, των σχολείων αλλά και των συνθηκών επιστροφής στην εργασιακή κανονικότητα.

Η Πολιτική Προστασία και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θεωρούν “ορόσημο” την εβδομάδα που διανύουμε και πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή, θα υπάρξει νέα σύσκεψη προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη λήψη ή μη νέων μέτρων, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα των επιπλέον μέτρων που ήδη εφαρμόζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Σάββατο έχει τεθεί σε ισχύ τοπικό lockdown σε Πάρο και Αντίπαρο, ενώ νέα, πιο αυστηρά μέτρα εφαρμόζονται από χθες και στην Αττική, με όριο 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κ.ά.

Παρά τη χθεσινή, σημαντική μείωση του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων, στο κυβερνητικό επιτελείο καταγράφεται έντονος προβληματισμός τόσο για τον αριθμό των ασυμπτωματικών που πιθανότατα κυκλοφορούν ανάμεσά μας, όσο και για το γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό, ο οποίος αναδεικνύεται τις ηλικίες 20-40 ως τις πλέον επικίνδυνες για μετάδοσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν στο τέλος της εβδομάδας αρχίσει να διαφαίνεται τάση ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορονοϊού, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί στην Αττική, όπου εξάλλου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων.

Ηδη στο τραπέζι υπάρχει το σενάριο να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που ισχύει τις τελευταίες τρεις ημέρες σε Πάρο και Αντίπαρο. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, έχει ζητήσει ήδη από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να κωδικοποιήσουν τους κανόνες για τη χρήση της μάσκας, προκειμένου να δημοσιοποιηθούν στην περίπτωση που θα αποφασιστεί η καθολική χρήση της στην Αττική.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η λήψη ανάλογων μέτρων με αυτά που υιοθετήθηκαν στην Πάρο και την Αντίπαρο και για άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως και τοπικά lockdowns.

Η κυβέρνηση,πάντως, ευελπιστεί ότι τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα ο μέσος όρος θα παραμείνει γύρω στα 200 ημερησίως (με διακύμανση από 170 έως 230) και τον δείκτη μετάδοσης (R0) να κυμαίνεται από 0,94 έως 1,09, κάτι, που αν επιβεβαιωθεί, θα διευκολύνει την ομαλότερη επάνοδο στην φθινοπωρινή εργασιακή και σχολική κανονικότητα.