Κορονοϊός: Ποιοι έχουν φυσική ανοσία

Σε εξειδικευμένο περιοδικό δημοσιεύθηκε έρευνα που έγινε στο Λονδίνο, με επικεφαλής δυο Έλληνες επιστήμονες, στην οποία αποδεικνύεται η φυσική ανοσία κάποιων στον κορονοϊό.

Ο Γιώργος Κασσιώτης, του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ Λονδίνου και η Ελένη Ναστούλη, του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) ήταν επικεφαλής της έρευνας που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό science.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε πως ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, ειδικότερα μικρότερης ηλικίας, έχει στον οργανισμό του αντισώματα χωρίς να έχει νοσήσει ποτέ στο παρελθόν από κορονοϊό.

Στην έρευνα εξετάστηκαν 302 ενήλικες και οι 16 (ποσοστό 5,3%), είχαν αντισώματα IgC κατά του SARS-CoV-2. Οι επιστήμονες θεωρούν πως τα αντισώματα αυτά πιθανότατα δημιουργήθηκαν στη διάρκεια παρελθοντικών λοιμώξεων, από τους πολύ πιο ακίνδυνους κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος. Στην ίδια έρευνα, εξετάστηκαν 48 παιδιά και έφηβοι από ενός ως 16 ετών. Στους 21 (ποσοστό 44%) ανιχνεύθηκαν παρόμοια αντισώματα.

Τα συγκεκριμένα αντισώματα, που ανιχνεύθηκαν χωρίς να έχουν νοσήσει τα άτομα που εξετάστηκαν από COVID-19, αντιδρούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή που ονομάζεται υπομονάδα S2 στην προεξέχουσα πρωτεΐνη ακίδας του νέου κορονοϊού. Αυτή τη χρησιμοποιεί για να μπορέσει να διεισδύσει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Η υπομονάδα S2 εμφανίζει μεγαλύτερες δομικές ομοιότητες σε όλους τους κορονοϊούς, σε σχέση με την υπομονάδα S1 της ίδιας ιικής πρωτεΐνης.

Σε προηγούμενες μελέτες είχε φανεί πως αυτή η ανοσία από άλλους συγγενικούς ιούς δεν διασφαλίζει πως δεν θα μολυνθεί κάποιιος από τον κορονοϊό. Παρόλα αυτά, η παρουσία υφιστάμενων αντισωμάτων μπορεί σίγουρα να μειώσει τη μεταδοτικότητα και να μετριάσει τα συμπτώματα σε περίπτωση που κάποιος ανιχνευθεί θετικός στον ιό.

Παράλληλα, πολύ σημαντικό εύρημα θεωρείται από τους επιστήμονες και το γεγονός ότι το πλάσμα αίματος όσων εξετάστηκαν, μπορούσε να καταπολεμήσει τον νέο κορονοϊό. Αυτό, προφανώς, δεν συμβαίνει με άτομα που δεν έχουν τα συγκεκριμένα αντισώματα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η στόχευση της συγκεκριμένης περιοχής S2 της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 θα μπορούσε να είναι η βάση για ένα καθολικό εμβόλιο, που θα είναι αποτελεσματικό απέναντι σε πολλούς κορονοϊούς ταυτόχρονα. Αυτό γιατί, όσοι έχουν μολυνθεί από COVID-19 αναπτύσσουν στην πορεία μεγαλύτερους αριθμούς όλων των ειδών τα αντισώματα (IgA, IgC, IgM) τα οποία στοχεύουν και στην υπομονάδα S1 και στην υπομονάδα S2 της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τέμπη: Αίτηση εξαίρεσης πραγματογνωμόνων από την εξέταση των τελευταίων βίντεο κατέθεσε γονέας θύματος
25 Φεβρουαρίου, 2025
Φιλ Κόλινς: «Είμαι πολύ άρρωστος, έχω χάσει την όρεξη για μουσική»
25 Φεβρουαρίου, 2025
Αθωώθηκε ο 50χρονος που κατηγορούνταν για υποκίνηση βίας ενόψει των συλλαλητηρίων της Παρασκευής
25 Φεβρουαρίου, 2025
Καταγγελία για λύματα που καταλήγουν στον Αλιάκμονα από τον βιολογικό καθαρισμό της Βέροιας
25 Φεβρουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Είχε εμμονή με 31χρονη γυναίκα– Καταδικάστηκε σε 10μηνη φυλάκιση
25 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Αποκαλύψεις από την στάση του σώματός του – Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας
25 Φεβρουαρίου, 2025
Ανατροπή στη δολοφονία του Μπάμπη Κούτσικου – Δύο αυτοκίνητα στο σημείο το μοιραίο βράδυ
25 Φεβρουαρίου, 2025
Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς θα κινηθούν Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ
25 Φεβρουαρίου, 2025
Στην κλινική των φυλακών Κορυδαλλού μεταφέρθηκε ο 47χρονος που δολοφόνησε 44χρονη τρόφιμο στο Δαφνί
25 Φεβρουαρίου, 2025
Αλέξης Κούγιας: Η νεότερη ανακοίνωση του γιού του – «Οτιδήποτε διαρρέει είναι ψεύτικο»
25 Φεβρουαρίου, 2025