«Κορονοϊός: Πώς η πανδημία απειλεί τη Δημοκρατία»

Αγγίζουν οι επιπτώσεις της πανδημίας την ίδια την καρδιά της Δημοκρατίας μας; Πόσο απειλεί η πανδημία τα ανθρώπινα δικαιώματα; Πόσο ενισχύει τις ανισότητες; Πόσο τροφοδοτεί την κρατική αυθαιρεσία; Πόσο συρρικνώνει το κράτος δικαίου;

«Δημοκρατία στις μέρες του κορονοϊού», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προκλήσεις που δημιουργούνται στην κοινωνία, λόγω της πανδημίας.

Ομιλητές ήταν οι Νίκος Βούτσης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και Νίκος Μπίστης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του newsique.gr, Γιώργος Χριστοφορίδης.

Ν. Βούτσης: Από το φόβο στην κόπωση και ίσως στην κατάθλιψη, στην απροθυμία αντίστασης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με αφορμή την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη ύστερα από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε εναντίον του ο εκδότης, Γιάννης Κουρτάκης, ανέφερε ότι «αναδείχθηκε ένα κορυφαίο ζήτημα: πώς ένας οικονομικός παράγοντας θέτει σε “ομηρία” μια πολιτική παράταξη, της οποίας βουλευτές αυτοεξευτελίζονται για τη ψήφο τους (σ.σ. αναφέρεται στην πρώτη διαδικασία για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη) και τώρα ζητούν να επανέλθει το θέμα στη Βουλή…». Επίσης, ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «”πανδημία καταστολής” και στέρησης δικαιωμάτων στη χώρα», ενώ στάθηκε στην «ανάγκη στήριξης των δικαιωμάτων», ειδικά τώρα, σε όλα τα επίπεδα. «Είναι μια κοινωνία που περνάει από το φόβο σε μία κόπωση και ενδεχομένως σε μία κατάθλιψη, που δεν της επιτρέπει να έχει την επιθυμία της αντίστασης. Ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, ωστόσο είναι μια διαδικασία, η οποία -αν μείνει χωρίς δημοκρατικές εγγυήσεις στο πεδίο ελευθεριών και δικαιωμάτων- θα έχουμε δραματικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα στον τομέα των δικαιωμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο. Γεροβασίλη: Υποσχέθηκαν «Νόμο και Τάξη» και, με την πανδημία, φέρνουν «Τρόμο και Πάταξη»

«Η ΝΔ εξέλαβε την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία για να ολοκληρώσει σχέδιά της, γρήγορα και βίαια», υπογράμμισε από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής και Γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «με την ανάληψη της διακυβέρνησης η ΝΔ συγκέντρωσε στο Μέγαρο Μαξίμου όλες τις εξουσίες. Στη συνέχεια, εκτός από την “άλωση” των ελεγκτικών μηχανισμών, άρχισε και το κομματικό πλιάτσικο στη δημόσια διοίκηση, η οποία στελεχώθηκε με κομματικούς φίλους. Διορίστηκαν διευθυντές, επικεφαλής και προϊστάμενοι απευθείας με ανάθεση, χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο». Στη συνέχεια η κυρία Γεροβασίλη ανέφερε ότι «η ΝΔ είχε υποσχεθεί προεκλογικά “Νόμο και Τάξη”, το οποίο, με αφορμή την πανδημία, έγινε “Τρόμος και Πάταξη”. Τόσο για να ικανοποιήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο, όσο και για να αμυνθεί, καθώς γνωρίζει ότι οι επερχόμενες αντιδράσεις θα είναι πολλές».

«Δεν είναι τυχαίο ότι η απαγόρευση συνάθροισης άνω των τριών ατόμων επιβλήθηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου και την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και όχι στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη», κατέληξε η Όλγα Γεροβασίλη.

Ν. Μπίστης: Όταν αρχίσει, δεν έχει τέλος αυτή η κρεατομηχανή…

«Μεγαλύτερη πολιτική σημασία έχει αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στα ΜΜΕ, στο χώρο της μεγαλύτερης κυριαρχίας τους». Αυτό ήταν το αρχικό σχόλιο του Νίκου Μπίστη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αναφερόμενος στην παραίτηση της δημοσιογράφου, Δήμητρας Κρουστάλλη, από το «Βήμα», ο Νίκος Μπίστης τόνισε ότι «η συγκεκριμένη δημοσιογράφος ήταν με φανατισμό απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεικνύεται ότι όταν αρχίσει αυτή η κρεατομηχανή δεν έχει τέλος. Θα “πάρει” και αυτούς που καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα τους στήριζαν». Παράλληλα, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκανε λόγο για «απόλυτη κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών. Όλα αυτά τα ζούμε την εποχή της πανδημίας, διότι ο κόσμος φοβάται και ο φόβος τον αποπροσανατολίζει». Τέλος, ανέφερε ότι η Αριστερά «πρέπει να ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα “Ασφάλεια και Δημοκρατία”. Με την ασφάλεια και την ελευθερία του πολίτη. Αν το παραβλέψουμε, τότε εκεί θα εφαρμοστούν οι χειρότερες μέθοδοι».

Γ. Χριστοφορίδης: Πόσο λειτουργεί η Δημοκρατία όταν οι πολίτες δεν μαθαίνουν την αλήθεια;

«Πόσο, αλήθεια, απειλεί τη Δημοκρατία μας η πανδημία;», αναρωτήθηκε αρχικά ο διευθυντής του newsique.gr, Γιώργος Χριστοφορίδης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε ότι κάτω από τη συγκεκριμένη ερώτηση «κρέμονται» δεκάδες ερωτήματα, όπως το πόσο απειλεί η πανδημία τα ανθρώπινα δικαιώματα και πόσο ενισχύει τις ανισότητες. «Σε συνθήκες πανδημίας η προστασία της ανθρώπινης ζωής ανάγεται σε ύψιστη προτεραιότητα, ωστόσο κάθε κυβέρνηση δίνει το στίγμα της, ανάλογα με τη “μέθοδο προστασίας” που θα επιλέξει», τόνισε ο δημοσιογράφος και συμπλήρωσε: «Είναι άλλο πράγμα να επιλέγεις να προσλάβεις μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στο ΕΣΥ και άλλο να δέρνεις νέους στις πλατείες. Στις μέρες μας, όμως, και τα δύο παρουσιάστηκαν ως “μέθοδοι προστασίας”…». Τέλος, ο Γ. Χριστοφορίδης υπογράμμισε ότι «Βεβαίως, Δημοκρατία έχουμε όταν αποφασίζουν οι περισσότεροι, αλλά υπό το δεδομένο ότι όλοι έχουν ενημερωθεί αντικειμενικά. Η Δημοκρατία λειτουργεί όταν οι πολίτες μαθαίνουν την αλήθεια και κάνουν τις επιλογές τους».

«Όταν, όμως, δεν μαθαίνουν την αλήθεια , όταν δεν ενημερώνονται αντικειμενικά, λειτουργεί τότε η Δημοκρατία;», αναρωτήθηκε, κλείνοντας το σχόλιό του.

Μπορείτε να παρακολουθήστε ξανά, ολόκληρη την εκδήλωση, στα ακόλουθα βίντεο:

Δείτε εδώ το πρώτο μέρος της εκδήλωσης

Δείτε εδώ το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης