Κορονοϊός: Πόσες μέρες μετά τον εμβολιασμό μειώνεται ο κίνδυνος λοίμωξης

Ο κίνδυνος λοίμωξης από τον κορονοϊό, μειώνεται σταθερά από την 12η ημέρα μετά τον εμβολιασμό, όπως ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξήγησε επίσης ότι κατά την 1η δόση του εμβολιασμού, τα αντισώματα που αναπτύσσονται από την 1η έως την 15η ημέρα αγγίζουν το 52% ως προς την κάλυψη των εμβολιασθέντων.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι λάθος και πρόσθεσε ότι «αυστηρά» και «χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις» οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για την χορήγηση της 2ης δόσης, οπότε και «το ποσοστό προστασίας υπερβαίνει το 95%».

Εξήγησε, δε, ότι λόγω αυτής της διαφοράς μεταξύ 1ης και 2ης δόσης ως προς την κάλυψη, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει πριν προλάβει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η νόσηση σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο ήπια και ο εμβολιασμός πρέπει και πάλι να ολοκληρωθεί.

Η ίδια χαρακτήρισε ως «συγκινητική» την προσέλευση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας για εμβολιασμούς και «χωρίς» ανεπιθύμητες παρενέργειες.

-Ad-