Coronavirus research. Scientist wearing respirator mask holding positive blood test result for new rapidly spreading disease

Κορονοϊός: Πόσο κοντά είμαστε στη θεραπεία; – Κορυφαίοι επιστήμονες απαντούν

Kορυφαίοι Ελληνες επιστήμονες μιλούν για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά και για το που βρίσκεται η προσπάθεια να βρεθεί θεραπεία.

Ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, υπογραμμίζει ως επείγουσα προτεραιότητα την ανάπτυξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου και επισημαίνει πόσο σημαντική είναι η ελληνική συμμετοχή σε πολυκεντρικές τυχαιοποιημένες επιστημονικές μελέτες που γίνονται αυτόν τον καιρό σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως γράφει η εφημερίδα «Real News».

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτωντων ΗΠΑ, δρ Anthony Fauci, έχει δηλώσει ότι η ανάπτυξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον SARS-CoV-2 αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, παρόλο που οι πρώτες κλινικές δοκιμές έχουν ξεκινήσει και ακόμα περισσότερες πρόκειται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών, απαιτούνται 10 με 12 μήνες για να υπάρξει ευρέως και εμπορικά διαθέσιμο εμβόλιο.

Τόσο στην Κίνα όσο και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη τυχαιοποιημένες μελέτες που αξιολογούν τον ρόλο της υδρο ξυχλωροκίνης της ρεμδεσιβίρης της τοσιλιζουμάμπης και της σαριλιμουμάμπης στη θεραπεία ασθενών με COVID-19.

Ηδη στη χώρα μας ξεκινούν οι πρώτες προσπάθειες και με τη βοήθεια της πολιτείας τα κέντρα αναφοράς θα συνεισφέρουν ουσιαστικά με τη συμμετοχή τους σε πολυκεντρικές τυχαιοποιημένες μελέτες Εως τον Ιούλιο.

Την εκτίμηση ότι ο ιός θα έχει κάνει τον θανάσιμο επιδημικό κύκλο του μέχρι τον Ιούλιο κάνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Αγγελος Χατζάκης.

«Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για την πορεία της επιδημίας καθώς στη χώρα μας υπάρχει μια μεταβαλλόμενη ποιότητα δήλωσης των κρουσμάτων κάτι το οποίο δεν είναι αναμενόμενο. Η εκτίμησή μου είναι ότι το πρώτο κύμα της επιδημίας θα τελειώσει για τη χώρα μας μέχρι μέσα Μαΐου ενώ παγκοσμίως η επιδημία θα κάνει τον θανάσιμο επιδημικό κύκλο της μέχρι τον Ιούλιο.
Το φθινόπωρο είναι πιθανό να επανέλθει ο ιός ωστόσο θα υπάρχει κάποια συλλογική ανοσία έστω και μικρή ενώ θα είμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι και προετοιμασμένοι», τονίζει.

«Υπάρχει κίνδυνος το ποσοστό θνησιμότητας του ιού στην Ελλάδα να είναι αυξημένο εξαιτίας των νοσοκομειακών λοιμώξεων καθώς οι ΜΕΘ έχουν αποικιστεί με ανθεκτικά στελέχη μικροβίων» δηλώνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας διευθυντής Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Είναι σημαντικό οι ασθενείς που παραμένουν στο σπίτι και ειδικά τα άτομα υψηλού κινδύνου να έχουν συχνή επαφή με το γιατρό τους και να παρακολουθούν το οξυγόνο τους, με ένα οξύμετρο που μπορούν εύκολα να προμηθευτούν.

Περισσότερες πληροφορίες στην εφημερίδα «Real News».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σουηδία: Δεν θα μας εκφοβίσουν οι προκλήσεις της Μόσχας
22 Νοεμβρίου, 2024
Προϋπολογισμός: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις για την οικονομία
22 Νοεμβρίου, 2024
Αεροδρόμια: Άνοδος 8,9% στην επιβατική κίνηση στο δεκάμηνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια της διαπλοκής
22 Νοεμβρίου, 2024
Πολάκης: Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε την αντεπίθεση
22 Νοεμβρίου, 2024
Κρατούμενος στις φυλακές Χανίων έκρυβε ναρκωτικά στο κελί του
22 Νοεμβρίου, 2024
Ξέσπασε ο Κουσουλός: Ρε δεν ντρέπεστε;
22 Νοεμβρίου, 2024
Αλέξης Τσίπρας: Η λατρεία της εικόνας διείσδυσε και στην πλευρά της προόδου
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη
22 Νοεμβρίου, 2024
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του
22 Νοεμβρίου, 2024