Κορονοϊός: Πότε αναμένεται το δεύτερο κύμα του ιού

Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν συνεχώς πως για τα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες ζωής, τις οποίες επιβάλει ο κορονοϊός, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τις οποίες ανέφερε κατά τη χθεσινή και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζεται πλέον από τους ειδικούς η ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και επιτήρησης του ιού, αλλά και η πιθανότητα να εκδηλωθούν πιο σημαντικές επιδημίες το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι τα επόμενα χρόνια.

Τα κύματα της επιδημίας του κορωνοϊού
«Σε πρόσφατη προβολή των εκτιμήσεων μετάδοσης του ιού την περίοδο μετά την πανδημία, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ χρησιμοποίησε γνωστά δεδομένα για τις επιδράσεις της εποχικότητας και της ανοσίας από άλλους κορωνοϊούς. Με αυτά τροφοδότησε ένα μαθηματικό μοντέλο που αφορά την πορεία του νέου ιού. Το μοντέλο εκτιμά πως θα υπάρχουν νέα επιδημικά κύματα του ιού, τους επόμενους χειμώνες, μετά το αρχικό σοβαρό κύμα που έχουν νιώσει οι περισσότερες χώρες» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι «εάν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα, όπως πχ ένα καλό εμβόλιο, μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα μέτρα αυτά, κάθε περίοδο επιδημικού κύματος θα αποτελούν το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού, μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος πριν από το φθινόπρωρο, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως από τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι ορατό σύντομα ένα νέο επιδημικό κύμα.

«Οι ειδικοί του Χάρβαρντ έχουν πάρει δεδομένα για την εποχικότητα και τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η θερμοκρασία στην επιβίωση του ιού στο περιβάλλον. Έχουν πάρει εκτιμήσεις και νούμερα από την ανοσία που προκαλούν στον πληθυσμό αντίστοιχοι κορωνοϊοί και με βάση αυτά προβλέπουν ότι δεν θα είναι χειρότερα τα πράγματα το καλοκαίρι», τόνισε.

Όμως δεν είναι τόσο αισιόδοξος για το φθινόπωρο, καθώς όπως είπε, οι επιστήμονες προβλέπουν πως μπορεί να είναι χειρότερα τα πράγματα σε σχέση με το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αστάθμητος παράγοντας είναι η διαφορά εποχών στα δύο ημισφαίρια. Η επιδημία της γρίπης κάθε χρόνο στο νότιο ημισφαίριο, όταν είναι καλοκαίρι στο βόρειο, δίνει την ευκαιρία να μελετηθεί επιδημιολογικά η νόσος, αλλά και να ελεγχθεί η κυκλοφορία της.

«Έχουμε στο παρελθόν ζήσει και εισαγόμενα περιστατικά γρίπης από συμπολίτες μας, ανθρώπους οι οποίοι ταξιδεύουν από την Αυστραλία και άλλες περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου και έρχονται στην πατρίδα, οι οποίοι πάντα θα αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι οι οποίοι είναι δυνητικά φορείς του ιού, ιδιαίτερα από χώρες που θα έχουν επιδημία το καλοκαίρι, αλλά θα είναι στο χειμώνα τους. Άρα μάλλον δε θα δούμε κάποιο τέτοιο σενάριο με αυτό τον ιό» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χάρης Δούκας: «Τον Σεπτέμβριο η ανέγερση των κερκίδων του γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025
Συμφωνία για συνάντηση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν: «Ξεκινούν άμεσα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ν. Κεραμέως: Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων επεκτείνονται και στον Δήμο Αμοργού
12 Φεβρουαρίου, 2025
Love is in the… pizza: limited edition γεύσεις & προσφορές από τη l’artigiano για τον Άγιο Βαλεντίνο
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Θέμα χρόνου το πόρισμα των πραγματογνωμόνων για τα νέα βίντεο από την τραγωδία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αμοργό
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρός μέσα στην καμπίνα του φορτηγού του βρέθηκε 57χρονος στη Θεσσαλονίκη
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Σε 45 λεπτά ενδεχόμενο τσουνάμι θα φτάσει στην Τουρκία» – Τι λέει ο Παπαδόπουλος για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
12 Φεβρουαρίου, 2025