Κορονοϊός – Τσιόδρας: Πότε και αν θα έχουμε δεύτερο «κύμα» – Ποια η τακτική (video)

Ο Σωτήρης Τσιόδρας απάντησε στα σενάρια σχετικά με τι αν θα υπάρξει και δεύτερο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας. Οι ανακοινώσεις για τα νέα κρούσματα και τους νεκρούς.

Στη σημερινή του ενημέρωση για τα κρούσματα και τους θανάτους από τον κορωνοϊό, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας μας, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να είμαστε ετοιμότητα και πιθανό δεύτερο χτύπημα του ιού.

«Δεν κάνουμε το χρονοδιάγραμμα εμείς, ο ιός το κάνει.», είπε επισημαίνοντας πως «οι ελεύθερες κοινωνίες ευδοκιμούν με κανόνες αστικής ευθύνης.»

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως υπάρχει μια συζήτηση και ένας πρώτος σχεδιασμός μέτρων επανάκαμψης, αλλά δεν είναι η ώρα ακόμα.

Κάποιες χώρες που έζησαν ένα 2ο κύμα ετοιμάζονται και για 3ο, είπε.

Για το πώς θα πορευτούμε στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι χρειάζεται μελέτη και έλεγχος, κυρίως στο ζήτημα του ποιοι έχουν περάσει τον ιό κι αν αυτοί θα μπορούν να στελεχώσουν την εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας.

Σίγουρα σε επόμενες φάσεις τα τεστ θα παίξουν πιο καθοριστικό ρόλο, ειδικότερα ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, το οποίο ακόμα δεν υπάρχει συμπλήρωσε. 

Συζητείται, επίσης, το ενδεχόμενο ενός πιο μαζικού ελέγχου για όσους έχουν υποψία της νόσου, ώστε πολύ γρήγορα να περιορίζονται.

«Θα είναι λογικές και βασισμένες σε επιστημονικά κριτήρια οι κινήσεις που θα κάνουμε τους επόμενους μήνες.»

20 νέα κρούσματα – 79 οι θάνατοι

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 20 νέα κρούσματα. Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας είναι 1.755. Συνολικά 79 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ακόμα έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον 79, εκ των οποίων 56 είναι άντρες και 23 είναι γυναίκες.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 20, τη Δευτέρα (06/04/2020), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 1.755. Από αυτά, 361 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 655 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Γιατί νοσούν νέοι άνθρωποι

Αναφορικά με τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας και το γιατί νοσούν και νέοι άνθρωποι σοβαρά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως «οι επιστήμονες ψάχνουν πιθανόν νέα γονίδια, όπως αυτό του υποδοχέα, που επιτρέπει ή μη την είσοδο του ιού στον οργανισμού.

«Υπάρχει μια ουσία μέσα στους πνεύμονες, ο λεγόμενος επιφανειοδραστικός παράγοντας, ο οποίος εξαντλείται εύκολα σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα».

Άλλοι παράγοντες είναι η ανοσοκαταστολή, αλλά και η μη λήψη των απαραίτητων μέτρων από νέους που σκέφτονται ότι δεν θα νοσήσουν.

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε: