Κορονοϊός: Πότε θα έχουμε τα λιγότερα κρούσματα στην Ελλάδα

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να φτάσουν στον ελάχιστο αριθμό τους τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος στην Ελλάδα, εφόσον τηρηθούν τα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποίησαν επιστήμονες από τη Θεσσαλονίκη, η χώρα μας έφτασε προχθές στο 90% των συνολικών κρουσμάτων που προβλέπεται να εκδηλωθούν στην επικράτεια ενώ, βάσει της πρόβλεψης, στις 29 Απριλίου θα αρχίσει η επιπέδωση της καμπύλης που σηματοδοτεί σημαντική επιβράδυνση της διασποράς του ιού. Μηδενισμός των νέων κρουσμάτων αναμένεται για την Ελλάδα, εφόσον τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, στις αρχές Μαΐου.

Οι επιστήμονες παρήγαγαν διαγράμματα για τη χώρα μας, για πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έως τώρα έχει αγγίξει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το περίπου 65% των συνολικών της κρουσμάτων. Η εργασία πραγματοποιήθηκε από τους επιστημονικούς υπευθύνους του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή περίπου 1.500 επιστημόνων και επιχειρηματιών από ολόκληρο τον πλανήτη.

Μιλώντας στα «Νέα» ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, το οποίο φέτος προγραμματίζεται για τις 4-11 Ιουλίου 2020, και επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενός από τα πιο δραστήρια εργαστήρια στο είδος του πανευρωπαϊκά, εξηγεί: «Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δείξει σημάδια μείωσης, για παράδειγμα στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσει σε αρκετά χαμηλή τιμή στις αρχές Μαΐου και να προσεγγίσει τον ελάχιστο αριθμό στα μέσα του ίδιου μήνα εφόσον τηρούνται τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή γίνει πολύ προσεκτική άρση ορισμένων από αυτά. Στα διαγράμματα που καταρτίσαμε παρουσιάζονται η εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού αθροιστικά ανά χώρα ενώ στα ένθετα διαγράμματα υπάρχουν τα αντίστοιχα παράγωγα, που περιγράφουν την εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων ανά ημέρα».

Οπως προκύπτει από τα διαγράμματα, η Ιταλία και η Ισπανία άγγιξαν το 90% των κρουσμάτων τους περίπου τρεις ημέρες νωρίτερα από την Ελλάδα ενώ η Γαλλία έπεται, και ως εκ τούτου στις χώρες αυτές η επιπέδωση της καμπύλης θα αρχίσει λίγο νωρίτερα, περίπου στις 27 Απριλίου – ή λίγο αργότερα αντίστοιχα. Στη Γερμανία, η οποία δείχνει να ακολουθεί τη γενική πορεία της Ευρώπης, η καμπύλη ξεκινά να επιπεδώνεται στις αρχές Μαΐου ενώ εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η επιπέδωση της καμπύλης προβλέπεται να επιτευχθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου με τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων στη χώρα να εκδηλώνεται προς το τέλος του μήνα. «Στις ΗΠΑ, όπου με βάση τα τωρινά δεδομένα εκτιμούμε ότι ο συνολικός αριθμός ατόμων με COVID-19 θα πλησιάσει το ένα εκατομμύριο, η ισοπέδωση της καμπύλης ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου» λέει ο Λογοθετίδης.

Η δυναμική

«Πρέπει, άλλωστε, να επισημανθεί ότι για κάθε χώρα και ήπειρο ενδεχόμενη άρση μέρους ή όλων των μέτρων περιορισμού του ιού θα έχει επίδραση στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων – άρα και στις καμπύλες –, καθώς, ο συγκεκριμένος ιός παρουσιάζει τεράστια δυναμική εξάπλωσης» προσθέτει ο καθηγητής. «Επομένως, τυχόν σχέδια για μερική άρση του lockdown ή άλλων μέτρων πρέπει να εκτελούνται με εξαιρετική προσοχή και με συγκεκριμένη στρατηγική για τον στόχο που θέλουμε να πετύχουμε με αυτή τη μερική και σταδιακή άρση των μέτρων. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βασιστεί στις συγκεκριμένες καμπύλες για να λάβει τις αποφάσεις της και να χαράξει ένα ασφαλές σχέδιο για την επόμενη ημέρα».