Κορονοϊός – ΠΟΥ: Η ασφάλεια είναι ύψιστης σημασίας στις δοκιμές εμβολίων

Η ασφάλεια είναι ύψιστης σημασίας στις κλινικές δοκιμές εμβολίων και οι προσωρινές διακοπές των δοκιμών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο προκειμένου να αξιολογηθεί η όποια ανεξήγητη ασθένεια ενός συμμετέχοντα, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφορικά με τη διακοπή στις δοκιμές της AstraZeneca για το εμβόλιο για την COVID-19.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε αυτούς που αναπτύσσουν εμβόλια να διασφαλίζουν την επιστημονική ακεραιότητα των δοκιμών και να τηρούν τις καθιερωμένες κατευθυντήριες γραμμές και τους κανόνες για την ανάπτυξη εμβολίων», ανέφερε ο ΠΟΥ, απαντώντας με email σε ερώτημα του Reuters.

Ο ΠΟΥ συνέστησε «αυστηρή συμμόρφωση με τα καθιερωμένα πρωτόκολλα δοκιμών σε όλες τις δοκιμές εμβολίων προκειμένου να διασφαλιστούν η ασφάλεια των εθελοντών και η τελική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων», πρόσθεσε ο Οργανισμός.

Η ανακοίνωση της AstraZeneca για την διακοπή στο εμβόλιο

Νωρίτερα σήμανε παγκόσμιος συναγερμός, λόγω της είδησης πως η AstraZeneca σταμάτησε τις δοκιμές για το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, μετά από παρανέργειες.

Ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca, δήλωσε ότι η «τυπική διαδικασία αναθεώρησης της εταιρείας προκάλεσε μια παύση στον εμβολιασμό για να επιτρέψει την επανεξέταση των δεδομένων ασφαλείας».

Ο εκπρόσωπος της AstraZeneca χαρακτήρισε την παύση της έρευνας ως «ρουτίνα δράσης που πρέπει να γίνεται όποτε υπάρχει δυνητικά ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές της έρευνας, διασφαλίζοντας ότι διατηρούμε την ακεραιότητα των δοκιμών». Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η εταιρεία «εργάζεται για να επισπεύσει την αναθεώρηση του μεμονωμένου συμβάντος για να ελαχιστοποιήσει τυχόν πιθανές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα της δοκιμής».

Στην συνέχεια ωστόσο η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί τους λόγους παύσης των δοκιμών.