Κορονοϊός: Προειδοποίηση για το Πάσχα από Έλληνα λοιμωξιολόγο

O καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, προειδοποιεί τον κόσμο, τονίζοντας ότι «μέσα στον Μάιο ή στα μέσα Μαΐου θα υπάρχει μια έντονη καθοδική πορεία των κρουσμάτων κορoνοϊού, εφόσον δεν ανατρέψουμε τα πάντα στο Πάσχα».

«Τον Απρίλιο θα έχουμε ολοκληρώσει την κορύφωση και ίσως να έχουμε μπει σε καθοδική πορεία στο τέλος του μήνα, στις αρχές του Μαΐου» συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. «Αν διασπείρουμε τον ιό το Πάσχα, τον Μάιο θα δούμε νέα έξαρση των κρουσμάτων» προειδοποίησε ο κ. Σύψας.

Με αφορμή τα στοιχεία των τελευταίων ημερών ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο. Πρέπει να κάνουμε το άκρον δυνατό για να τελειώνει αυτή η περιπέτεια. Όταν έρθει το Πάσχα μένουμε μόνοι μας για να μην χαλάσουμε ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα» επαναλαμβάνοντας ότι «η επιδημία είναι πάντα απρόβλεπτη, μπορεί σε μια ημέρα να ανατραπούν τα πάντα».

Στην ερώτηση γιατί ο κορονοϊός δείχνει να προσβάλει σε μεγάλους αριθμούς την ηλικιακή ομάδα 0-39 έτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απάντησε ότι αυτό συμβαίνει «γιατί αυτή η ομάδα είναι η πιο ενεργή, βγαίνει έξω και κυκλοφορεί». «Οι νέοι άνθρωποι ως επί το πλείστον περνάνε τον κορωνοϊό με ήπιο κρυολόγημα ή ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού» υπενθύμισε ο κ. Σύψας.

Ερωτηθείς για τους τρόπους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού ο κ. Σύψας αφού επανέλαβε «μένουμε σπίτι για να μην μείνουμε θύματα του κορωνοϊού» στη συνέχεια πρόσθεσε ότι χρειάζεται «υγιεινή ζωή και διατροφή, ελαφρά άσκηση στο σπίτι, ξεκούραση και να μην έχουμε στρες γιατί ρίχνει το ανοσοποιητικό».

Όσον αφορά τους καπνιστές ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «είναι σαφές απο τις επιδημιολογικές μελέτες σε Ιταλία και Κϊνα μεγάλα θύματα είναι οι καπνιστές γιατί τα πνευμόνια δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν την φλεγμονή. Κάθε στιγμή που κόβουμε το κάπνισμα είναι η καλύτερη στιγμή».

-Ad-