Στην Ελλάδα καταγράφεται σχεδόν διπλάσιος αριθμός θανάτων φορέων του Covid-19 το τελευταίο 50ήμερο σε σχέση με το χρονικό διάστημα 15 Μαρτίου έως 5 Μαΐου (περίοδος «καραντίνας»), τότε που η χώρα ήταν σε κατάσταση συναγερμού λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Tην περίοδο, της πρώτης φάσης της πανδημίας, απεβίωναν ημερησίως κατά μέσο όρο 2-3 άτομα. Ο αριθμός αυτός από τα τέλη Αυγούστου έχει ανέλθει στους πέντε νεκρούς την ημέρα, με περαιτέρω αυξητικές τάσεις.
Η χθεσινή καταγραφή 13 θανάτων σε μία ημέρα δείχνει τη βαρύτητα πλέον της νόσου στη χώρα μας και μια τάση σύντομα ο μέσος ημερήσιος όρος των ασθενών που χάνουν την ζωή τους από κορονοϊό να υπερβεί σταθερά τους 10.
Το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας στην χώρα μας είναι πολύ πιο οδυνηρό από την εξάπλωση του ιού στην πρώτη φάση, με σημαντικά μεγαλύτερη θνησιμότητα.
Κι αυτό φαίνεται από τη μεταβολή των δεδομένων το τελευταίο 15νθημερο όχι μόνο σε σύγκριση με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ισπανία κλπ., αλλά και συγκριτικά με χώρες αντίστοιχου πληθυσμού με την Ελλάδα, όπως Πορτογαλία, Βελγιο και Ολλανδία, από τις οποίες έχουμε πλέον διπλάσιο έως πενταπλάσιο αριθμό θανάτων αναλογικά με τα κρούσματα.
Οι νοσούντες σε αυτές τις χώρες είναι πολλαπλάσιοι των νοσούντων της χώρα μας, όμως ο ποσοστιαίος αριθμός ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους, εντυπωσιακά -ευτυχώς- μικρότερος.
Χθες κυβερνητικοί παράγοντες -σχετική ενημέρωση και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα– που εμφάνισαν συγκριτικά επιδημιολογικά δεδομένα με αυτές τις χώρες, ανέφεραν ότι οι θάνατοι στη χώρα μας αντιστοιχούν στο 5-20% των απωλειών των εν λόγω χωρών, ξεκινώντας όμως την καταμέτρηση από την αρχή της πανδημίας όταν πράγματι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν μεγάλους αριθμούς θυμάτων και θνησιμότητα περίπου 120 νεκρούς στα 1.000 κρούσματα.
Κι όχι «απομονώνοντας» τα δεδομένα του τελευταίου χρονικού διαστήματος στο οποίο η Ελλάδα παρουσιάζει αντίστοιχες ή σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερες θνησιμότητες με αυτές πολλών ευρωπαϊκών χωρών και οι «καμπύλες» του θανάτου από covid-19 παρουσιάζουν (σύμφωνα με τα γραφήματα που παρουσιάζουμε) ενδεικτικές διαφοροποιήσεις.
Πηγή: Το «Βήμα»