Κορονοϊός: «Προβληματική» η είσπραξη του 40% από τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Την κάλυψη του ενός τρίτου των απωλειών που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη μείωση των ενοικίων κατά 40% από το κράτος προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στην πράξη, ωστόσο, το εγχείρημα αποδεικνύεται προβληματικό, καθώς πολλοί από τους ιδιοκτήτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και το lockdown δεν θα κατορθώσουν να εισπράξουν την έστω και μικρή αποζημίωση, καθώς είναι δύσκολο να εξασφαλίσουν τα κριτήρια που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη, η οποία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη βουλή, προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40%, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% μισθώματος (σ.σ. δηλαδή το ένα τρίτο) για οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς την εφορία από 31.7.2020 και μετά.

Το σοβαρότερο πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι πολλοί ιδιοκτήτες είναι ότι για να εισπράξουν το 40% των συνολικών απολαβών τους από ενοίκια την περίοδο που προβλέπει η διάταξη, θα πρέπει να δηλώσουν τις που έχουν υποστεί μαζί με τα αποδεικτικά εισπράξεων σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Δεν δύνανται, ωστόσο, να το πράξουν, καθώς, αρκετοί τουλάχιστον, δεν έχουν εισπράξει καθόλου χρήματα από τους ενοικιαστές και άρα δεν διαθέτουν αποδεικτικά είσπραξης για το 60% που προβλεπόταν.

Αλλά και στην περίπτωση ακόμα που θα τους δοθεί τελικά πρόσβαση στην είσπραξη του 40% των ενοικίων, θα έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά καθώς θεωρείται δύσκολο έως απίθανο να εισπράξουν το υπόλοιπο 60% από τους ενοικιαστές, οι οποίοι στην περίοδο της καραντίνας είχαν μηδενικά έσοδα.
Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι αρκετοί ιδιοκτήτες, τους επίμαχους μήνες, δηλαδή το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, πληρώθηκαν ενοίκια του προηγούμενου έτους, τα οποία, ωστόσο, θα εμφανίζονται να έχουν πληρωθεί μέσα στην πανδημία, γεγονός που τους αποκλείει από την πρόσβαση στη «βοήθεια» του 40%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ιδιοκτήτες ζητούν από την κυβέρνηση να υποχρεώσει όλους όσοι επωφελήθηκαν από τη μείωση του ενοικίου να υποβάλουν ειδική δήλωση μαζί με τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη τους. Και από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τον αριθμό πρωτοκόλλου του μισθωτηρίου, δεδομένου ότι η φορολογική διοίκηση έχει στα χέρια της τα μισθωτήρια.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι θα πρέπει να απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής των μισθωτηρίων στις σχετικές δηλώσεις για την είσπραξη του 40%, καθώς από το Taxisnet, αποδεικνύεται το ενοίκιο που έχει συμφωνηθεί προ κρίσης.

-Ad-