Αναφορά στις κλινικές μελέτες που τρέχουν ήδη για τέσσερις πιθανές θεραπείες της πανδημίας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ιός έχει μολύνει πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει σκοτώσει 20.000, ενώ απηύθυνε έκκληση για προστατευτικό εξοπλισμό σε ιατρικό προσωπικό που εργάζεται για να σώσει ζωές.
Σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, προέτρεψε τις χώρες να μην χρησιμοποιούν φάρμακα που δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά ενάντια στον Covid-19.
«Για να υποστηρίξουμε το κάλεσμα μας σε όλες τις χώρες να λάβουν επιθετικά μέτρα σε ότι αφορά τα τεστ και την αναγνώριση των φορέων του ιού δουλεύουμε με έντονο ρυθμό για την αύξηση της παραγωγής και της διαθεσιμότητας των διαγνωστικών τεστ σε όλο τον κόσμο», τόνισε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ το εμβόλιο κατά του Covid 19 είναι ακόμα περίπου 18 μήνες μακριά. «Στο μεταξύ, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μία επείγουσα ανάγκη για θεραπείας που μπορούν να θεραπεύσουν ασθενείς και να σώσουν ζωές».
«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι σε Νορβηγία και Ισπανία οι πρώτοι ασθενείς θα μπουν άμεσα σε ένα δοκιμαστικό σύστημα θεραπειών που θα συγκρίνει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τεσσάρων διαφορετικών φαρμάκων ή κοκτέιλ φαρμάκων κατά του κορονοϊού», είπε.
«Αυτή είναι μία ιστορική δοκιμή που θα μειώσει δραματικά τον χρόνο που θα απαιτείται για τη δημιουργία ισχυρών γενικών αποδείξεων για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών. Πάνω από 45 χώρες συνεισφέρουν σε αυτή την κλινική δοκιμή και ακόμα περισσότερες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Όσο περισσότερες χώρες μπουν σε αυτή την δοκιμή, τόσο το γρηγορότερο θα έχουμε αποτελέσματα», επεσήμανε.