Κορονοϊός – Σχολεία: Το σχέδιο για Γ’ Λυκείου και Πανελλαδικές – Παράταση σχολικού έτους

Η πρώτη φάση επιστροφή στην κανονικότητα θα περιλαμβάνει και την επιστροφή στις αίθουσες για την Γ’ Λυκείου, πιθανώς στις 11 Μαΐου, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι συνιστά πρώτη προτεραιότητα λόγω Πανελλαδικών.

Η Εκπαίδευση παραμένει πάντως ένας από τους βασικούς γρίφους σε ό,τι αφορά την τελική μορφή του κυβερνητικού σχεδίου, με βασικό ζητούμενο την αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού και με διαφορετικές απόψεις ακόμη και στους κόλπους των ειδικών, κυρίως για το αν εάν το σταδιακό άνοιγμα θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα δημοτικά σχολεία.

Εκείνο που σε κάθε περίπτωση διαμηνύεται, πάντως, από το Μαξίμου είναι ο καθοριστικός ρόλος που θα έχουν οι εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι θα αξιολογούν διαρκώς και την επίδραση της κάθε φάσης.

Στο μεταξύ, παράταση του σχολικού έτους αλλά και έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς νωρίτερα από τις 11 Σεπτεμβρίου μελετάει το υπουργείο Παιδείας. Εν αναμονή του διαγγέλματος του πρωθυπουργού κατά το οποίο θα ανακοινωθεί η σταδιακή άρση των μέτρων, η πολιτική ηγεσία εξετάζει σειρά σχεδίων ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως σε δηλώσεις της στο OPEN σημείωσε ότι σε περίπτωση που δοθεί παράταση, αυτή δεν θα ξεπεράσει το τέλος Ιουνίου, ενώ ακόμα το υπουργείο δεν έχει λάβει οριστική απόφαση για το αν θα διεξαχθούν ενδοσχολικές εξετάσεις. Η πολιτική ηγεσία θα λάβει υπ’ όψιν της τη γνωμοδότηση του ΙΕΠ (Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής) για την εφαρμογή των παραπάνω σεναρίων ώστε οι μαθητές να διδαχθούν την αναγκαία ύλη που θα τους παρέχει τα εφόδια προκειμένου να παρακολουθήσουν χωρίς ελλείψεις την επόμενη χρονιά.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για τα σχολικά λεωφορεία, τα ενοίκια των φοιτητών, τα χρήματα που έχουν δοθεί για εκδρομές, τα ιδιωτικά δίδακτρα κι όλα τα θέματα που αφορούν στο σύστημα εκπαίδευσης.

Για Πανελλαδικές

Οσον αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, αν και ακόμα δεν έχει ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει στη δημοσιότητα ένα σχετικό προσχέδιο και οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε σε δηλώσεις της (MEGA) ότι οι μαθητές ξέρουν ήδη την ύλη στην οποία θα εξεταστούν και πως επίσης οι εξετάσεις θα διεξαχθούν εντός του Ιουνίου με στόχο να ολοκληρωθούν στις 15 Ιουλίου το αργότερο.

Ενα ακόμα ζήτημα που εκκρεμεί είναι το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία κι αν αυτό θα γίνει για τους μαθητές όλων των τάξεων. Η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι όλες οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Η υφυπουργός επανέλαβε ότι οι ειδικοί θα κρίνουν το πότε και ποιες σχολικές μονάδες θα ανοίξουν, ενώ σημείωσε ότι θα σταλούν ειδικές οδηγίες στους διευθυντές σχολείων, στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές για τη σωστή διαχείριση της καθημερινότητας μετά την επιστροφή στα σχολεία.

Πληροφορίες: Ελεύθερος Τύπος