Η Θεσσαλονίκη έχει «μέσα της» όσο ιικό φορτίο Κορονοϊού είχε στις 10 Οκτωβρίου και εάν θυμηθεί κανείς την «εικόνα Μπέργκαμο» που παρουσίασε η πόλη το Νοέμβριο με ΜΕΘ να ξεχειλίζουν και με περίπου 3.000 (ταυτόχρονες) νοσηλείες στα νοσοκομεία της πόλης, αντιλαμβάνεται ότι (για μία ακόμη φορά) πατάμε σε τεντωμένο σκοινί!
Όπως εξήγησε στο newsique.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας έρευνα των λυμάτων Νίκος Παπαϊωάννου, το ιικό φορτίο που μετρήθηκε στις δύο τελευταίες δειγματοληψίες (που διενεργήθηκαν στις 29 Ιανουαρίου και χθες 2 Φεβρουαρίου), είναι κατά 50% αυξημένο από το μέσο όρο του ιικού φορτίου που είχε μετρηθεί σε οκτώ διαδοχικές δειγματοληψίες, που διενεργήθηκαν στο διάστημα από τις 11 έως 27 Ιανουαρίου!
Το newsique.gr έθεσε τα στοιχεία αυτά υπόψιν του διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκου Καπραβέλου, ενός ανθρώπου που βρέθηκε στο πιο προκεχωρημένο φυλάκιο αυτής της μάχης με τον Κορονοϊό. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα. Η εικόνα της Θεσσαλονίκης δεν είναι εικόνα πόλης με καραντίνα. Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε όχι ενώπιον αλλά μέσα στο τρίτο κύμα της πανδημίας, η σφοδρότητα του οποίου θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα ληφθούν», αρκέστηκε να δηλώσει.
Άλλωστε ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία από τις εφημερίες των νοσοκομείων: στο Παπανικολάου, κατά την τελευταία εφημερία προσήλθαν 50 ύποπτα για Covid-19 περιστατικά και εισήχθησαν για νοσηλεία τα μισά! Και αυτό όταν κατά τις εφημερίες του προηγούμενου μήνα η προσέλευση δεν ξεπερνούσε τους 30 ασθενείς και οι εισαγωγές τις 10!
Τι δείχνουν τα λύματα
Επί ένα μήνα η μελέτη του ΑΠΘ έβγαζε «πράσινη» την ένδειξη για την παρουσία του Κορονοϊού στη Θεσσαλονίκης, όπως αυτή εμφανίζεται στα αστικά λύματα. Ωστόσο, η εικόνα έχει αλλάξει, επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου. Όπως εξήγησε, «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου», ενώ «προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».
«Το κρίσιμο σημείο για να μην επαναληφθεί η πορεία του Νοέμβρη» Ερωτηθείς αν με βάση την εικόνα που υπάρχει από τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα μπορεί να εκτιμηθεί ενδεχόμενο επανάληψης ενός μοτίβου εκθετικής διασποράς του ιού στην κοινότητα, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Βρισκόμαστε ακριβώς στο κρίσιμο εκείνο σημείο, όπου θα φανεί αν ως υπεύθυνοι πολίτες διδαχθήκαμε κάτι από τα όσα τραγικά βιώσαμε το φθινόπωρο. Η Πολιτεία με όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της θα αποφασίσει για τα όποια μέτρα κρίνει αναγκαία.
Όμως, τα ανακλαστικά που θα δείξουμε ο καθένας ξεχωριστά και ως κοινωνία, τώρα που η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, θα καθορίσουν και το αν θα παραμείνει υπό έλεγχο. Βεβαίως εκτός από τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τους ιούς, τώρα έχουμε να συνυπολογίσουμε και τον απρόβλεπτο παράγοντα των πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση από όλους και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό εφησυχασμό».
Σε ό,τι αφορά το σημείο εκκίνησης της αυξητικής καταγραφής του ιικού φορτίου ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρής Καραπάντσιος εξήγησε ότι «παρ’ όλες τις διακυμάνσεις στις μετρήσεις, που παρατηρούσαμε το προηγούμενο διάστημα, από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου φάνηκε μία τάση η οποία επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου, ημέρες κατά τις οποίες ο αριθμός των ανακοινωμένων κρουσμάτων ήταν ακόμη χαμηλά, δείχνοντας τη δυνατότητα της τεχνικής για έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς στην κοινότητα».
«Η ακρίβεια των μετρήσεων στο ημερήσιο δείγμα είναι μεγάλη λόγω του βελτιστοποιημένου πρωτοκόλλου στις διαδικασίες που εφαρμόζονται, καθώς και του μεγάλου αριθμού των επαναλήψεων, από 15 αντιδράσεις μοριακής διερεύνησης για την εκτίμηση του ιιικού φορτίου», διευκρίνισε ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας.