Κορονοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού η Θεσσαλονίκη – Τι συμβαίνει

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές έχει σημάνει η περίπτωση του χωριού Καβαλάρι στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μετά τον εντοπισμό δεκαπέντε κρουσμάτων κορονοϊού στο δημοτικό σχολείο.

Το γεγονός έχει ήδη προκαλέσει το κλείσιμο τάξεων του εν λόγω σχολικού συγκροτήματος, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα (25/10) μεταβαίνει στο χωριό κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να διενεργήσει δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid Tests) σε κατοίκους και μαθητές ώστε να διαπιστωθεί εάν η διασπορά στην Κοινότητα είναι μεγάλη.

«Έχει ξανασυμβεί παρόμοιο γεγονός σε προηγούμενους ελέγχους στο σχολείο, όμως τώρα τα κρούσματα είναι αρκετά» τονίζει στο GRTimes ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης, που είναι και ο άνθρωπος ο οποίος αιτήθηκε από τον ΕΟΔΥ την αποστολή κινητού κλιμακίου για τη διενέργεια των τεστ.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα (25/10) από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 2.30 μετά το μεσημέρι, όσοι κάτοικοι επιθυμούν μπορούν να υποβληθούν σε δωρεάν έλεγχο.

«Γνωρίζουμε ότι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση στο μεγαλύτερο κομμάτι της Βόρειας Ελλάδας, όμως εδώ θορυβηθήκαμε επειδή έχουμε να κάνουμε με αρκετά κρούσματα με ένα δημοτικό σχολείο σε μία μικρή κοινότητα όπως αυτή του Καβαλαρίου» κατέληξε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Στα «ύψη» τα νέα κρούσματα

Με το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας να έχει αυξηθεί σημαντικά, κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, συνεχίζεται η κλιμάκωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Χθες, Σάββατο 23 Οκτωβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε υψηλούς αριθμούς σε όλους σχεδόν τους δείκτες που συνθέτουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Συγκεκριμένα, από τα 3.199 νέα κρούσματα, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει την ανοδική πορεία, καθώς κατέγραψε 551 νέες μολύνσεις.

Αυξήθηκε το ιικό φορτίο των λυμάτων

Πιο έντονα αυξητική αποτυπώνεται η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ιικό φορτίο στις δύο τελευταίες μετρήσεις – και μετά από μια μακρά περίοδο διακυμάνσεων γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο – πέρασε στο κόκκινο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 20/10 και της Πέμπτης 21/10 είναι:

– Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 18/10 και της Τρίτης 19/10.

– Αυξημένη (+33%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 13/10 και Πέμπτης 14/10.

“Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, το ιικό φορτίο στα λύματα μετράται σε επίπεδο που ερμηνεύεται ως μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, η οποία πρέπει να θέσει τους φορείς της Πολιτείας και κάθε πολίτη σε εγρήγορση. Μπαίνουμε στον χειμώνα και η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ευνοεί, όχι μόνο την υπερμετάδοση του ιού, αλλά και την έξαρση εποχικών ιώσεων. Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδιαίτερα όπου είναι ακόμη χαμηλή και ταυτόχρονα ο εμβολιασμός ευάλωτων ομάδων και για την εποχική γρίπη, είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπούν ανθρώπινες απώλειες και να προστατευθεί το σύστημα υγείας. Από εκεί και πέρα ακόμη και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούν τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού, καθώς σε περίπτωση που νοσήσουν πιθανότατα θα είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, όμως δύνανται να μεταδώσουν τον ιό, ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστους συμπολίτες τους”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αργίες 2025: Όλα τα τριήμερα και τετραήμερα για ξεκούραση και μικρές αποδράσεις
18 Νοεμβρίου, 2024
Οι διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ στην 24ωρη γενική απεργία
18 Νοεμβρίου, 2024
ΣΤΑΣΥ: Ανασχεδιασμός και ενίσχυση δρομολογίων στις Γραμμές 2 και 3 του μετρό
18 Νοεμβρίου, 2024
COP29 Ελλάδα: Απαραίτητη η διεθνής συνεργασία για την πράσινη μετάβαση
18 Νοεμβρίου, 2024
Κικίλιας σε σύσκεψη με 73 δημάρχους και περιφέρειες: Το σχέδιο για την αντιπλημμυρική προστασία της Μακεδονίας και της Θράκης
18 Νοεμβρίου, 2024
Νέες κυρώσεις του Λονδίνου κατά του Ιράν για τη στήριξή του στη Ρωσία
18 Νοεμβρίου, 2024
Σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη της ομάδας των ΜΜΕ της Χεζμπολάχ
18 Νοεμβρίου, 2024
Σι σε Στάρμερ: O κόσμος εισέρχεται σε μια νέα εποχή «αναταράξεων»
18 Νοεμβρίου, 2024
Σοφία Ζαχαράκη: Έρχεται ο έξυπνος ψηφιακός βοηθός για την οικογένεια
18 Νοεμβρίου, 2024
Ράφα Ναδάλ: Ιδανικό τέλος συμβαίνει στις ταινίες
18 Νοεμβρίου, 2024