Κορονοϊός: Σενάρια για νέα μέτρα και… καθολικό lockdown!

Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για νέα μέτρα, ακόμη και για ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown, μετά την “έκρηξη” κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, το τελευταίο 24ωρο.

Η κατάσταση με την πανδημία που έχει διαμορφωθεί στην Αττική, με την αύξηση των μολύνσεων και των νοσηλειών σε απλές κλίνες Covid, αλλά και τα κρούσματα των μεταλλάξεων, αποτελούν ένα ανησυχητικό “κοκτέιλ”, τη στιγμή μάλιστα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Το σενάριο λήψης πιο αυστηρών μέτρων, δεν απέκλεισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παραπέμποντας αρχικά στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, την Παρασκευή. Όπως δήλωσε ο υπουργός το βράδυ της Τρίτης, “τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά” και “με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια, που πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία”.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.261 νέες μολύνσεις (έναντι 543 χθες), εκ των οποίων οι 652 εντοπίζονται στην Αττική. Η κατάσταση στο λεκανοπέδιο είναι δύσκολη, καθώς φαίνεται πως υπάρχει διασπορά σε όλες τις γειτονιές, με το κέντρο της πρωτεύουσας και τη δυτική Αττική να βρίσκεται στο “κόκκινο”. Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Αττική εντοπίστηκαν 68 νέα κρούσματα, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 79, στη Δυτική Αττική 36 και 105 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Στον Κεντρικό Τομέα εντοπίστηκαν 180 νέα κρούσματα, ενώ στον Νότιο Τομέα 84 νέες μολύνσεις. Εξίσου προβληματική η κατάσταση και στον Πειραιά, όπου καταγράφηκαν 97 νέα κρούσματα, ενώ στις Νήσους υπήρξαν τρία. Εκτός από την Αττική, επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα σε: Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ηράκλειο, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κορινθία, Λακωνία, Λάρισα, Λασίθι και Χαλκιδική.

Την ανησυχητική εικόνα συμπληρώνουν και τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σχετικά με τις μεταλλάξεις κορονοϊού. Μόνο το διάστημα 19-27 Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν 31 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, όλα στην περιοχή της Αττικής (7 δείγματα προερχόμενα από νοσοκομεία και 24 δείγματα από Κέντρα Υγείας). Συνολικά στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί έως τώρα 205 κρούσματα μεταλλάξεων, εκ των οποίων τα 204 της βρετανικής μετάλλαξης και ένα της νοτιοαφρικανικής.