Οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη χαλάρωση που επικρατεί σχετικά με τον κορονοϊό.
«Το πράγμα αρχίζει και γίνεται δύσκολο στη χώρα μας όσον αφορά στα εγχώρια κρούσματα, θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και αυτό δεν ελέγχεται ούτε με τεστ στα σύνορα, ούτε με κλείσιμο συνόρων στις χώρες, ελέγχεται μόνο με τα μέτρα που πρέπει να παίρνει ο πολίτης», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος απηύθυνε νέα έκκληση να φοράει ο κόσμος μάσκα σε κλειστούς χώρους και να… ακούει τους επιστήμονες, γιατί έχει χαλαρώσει.
«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια χαλάρωση. Δεν εισακούγονται τα μηνύματά μας, γιατί πραγματικά αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα, το ξέρετε, το λέμε κάθε μέρα. Έχει ελεγχθεί η κατάσταση, σε σχέση με τις διάφορες εστίες που υπάρχουν στη χώρα μας, αρκετά ικανοποιητικά θα έλεγα. Από την άλλη έχουμε και σχετικά καλά δεδομένα από την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, δηλαδή βλέπουμε ότι τα κρούσματα που ανιχνεύονται στα αεροδρόμια δεν είναι άσχημα, είναι αυτά που περιμέναμε. Ελέγχθηκε και η κατάσταση στα Βαλκάνια. Έχουμε όμως τα προβλήματα της συμμόρφωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (27.07.2020) στο OPEN.
«Τα μέτρα δεν τηρούνται το θέμα της απόστασης το έχουμε αφήσει πολύ πίσω, υπάρχουν συσσωρεύσεις κόσμου και συγχρωτισμοί παντού, η χρήση μάσκας παντού επίσης δεν τηρείται, ενώ είναι από τα βασικά μέτρα σε αυτή τη φάση, με αποτέλεσμα να ξαναφέρει σιγά σιγά την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων», τόνισε.
Ανησυχία για τα αστικά κέντρα
Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ την Κυριακή έδειξε ότι για άλλη μια μέρα η Αττική είχε τα περισσότερα κρούσματα, με τη Θεσσαλονίκη να την… ακολουθεί μια μέρα νωρίτερα.
Η ανησυχία των επιστημόνων για τα αστικά κέντρα είναι δεδομένη, καθώς ο κορονοϊός εμφανίζει διασπορά. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, εξήγησε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αναγκαστικό συνωστισμό και συνύπαρξη ανθρώπων, ο πληθυσμός που κινδυνεύει είναι τεράστιος. Επεσήμανε επίσης πως οι τραγωδίες και οι καταστροφές που βλέπουμε σε άλλες χώρες, πάντα είναι σε μεγάλες πόλεις.
«Σε μια μικρή κοινωνία ελέγχεις την κατάσταση ευκολότερα και οι άνθρωποι που κινδυνεύουν είναι λιγότεροι. Επομένως η αγωνία μας είναι τι θα γίνει στα αστικά κέντρα», τόνισε η Αθηνά Λινού.
Με αφορμή τα ανησυχητικά στοιχεία στον Καναδά που δείχνουν ότι οι περισσότεροι που νοσούν είναι νέοι άνθρωποι κάτω των 39, η καθηγήτρια είπε ότι αντίστοιχη διαπίστωση είχε γίνει και στη Νότια Κορέα.
Γι’ αυτό, όπως είπε, επιμένει ότι πρέπει να αναπτυχθούν μέθοδοι για να πειστούν οι νέοι για τη μεγάλη συλλογική και κοινωνική τους ευθύνη προκειμένου «να προσέξουν τη συμπεριφορά τους για να σώσουν ο καθένας τους μερικές ζωές άλλων ανθρώπων που είναι ευαίσθητοι».
«Σίγουρα ένα 20χρονο παιδί δεν θα πειστεί από μένα ή από άλλους επιστήμονες που είμαστε μεγαλύτερη σε ηλικία. Μπορεί να χρειάζονται έναν άνθρωπο της ηλικίας τους, έναν influencer που θα τους πείσει και θα τους κινήσει την ευαισθησία τους την ανθρωπιά τους για να μπορέσουν να συμπεριφερθούν σωστά», κατέληξε.