Κορονοϊός – Σουηδία: Με τη δική της λογική κόντρα στον ιό – Ποια η εξήγηση

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορονοϊού και θανάτων στη Στοκχόλμη προκάλεσε ερωτήματα και αμφισβήτηση σχετικά με τη στρατηγική της Σουηδίας και την απόφασή της να πολεμήσει την επιδημία χωρίς να επιβάλει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν κλείσει σχολεία και έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα για να περιορίσουν την έκθεση σε πιθανούς φορείς, με τη Γερμανία, για παράδειγμα, να απαγορεύει τις συναθροίσεις στον δρόμο άνω των δύο ατόμων.

Μεταξύ των γειτονικών χωρών της Σουηδίας, η Δανία έκλεισε τα σύνορά της και τα σχολεία της, όπως και η Νορβηγία, την ώρα που η Φινλανδία απομόνωσε το αστικό της κέντρο.

Κι όμως, οι Σουηδοί μπορούν ακόμη να πηγαίνουν στα εστιατόρια, στο κομμωτήριο και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ακόμα κι αν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων έχει αυξηθεί, κυρίως στη Στοκχόλμη, που μετρά το 50% και πλέον των θανάτων.

Ωστόσο, η φιλελεύθερη προσέγγιση της Σουηδίας, που στοχεύει στο να ελαχιστοποιήσει την όποια αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων, την ώρα που η επιδημία εξαπλώνεται στην πρωτεύουσα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ρωτήθηκε για το αν ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας της χώρας αποτελεί απόδειξη αποτυχημένης στρατηγικής, απαντώντας πως “δεν νομίζω ότι είναι ένδειξη. Έτσι δείχνει η κατάσταση στην Ευρώπη. Εμείς έχουμε πει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί”.

“Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε μια πολιτική που θα μπορεί να διατηρηθεί για μια μακρύτερη χρονική περίοδο, κάτι που σημαίνει μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι. Αυτό είναι το μήνυμά μας”, είπε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, Άντερς Τέγκνελ, ο οποίος έχει δεχθεί τόσο απειλές αλλά και μηνύματα θαυμασμού για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση.

Η εξήγηση της τακτικής

Σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσουν τη στρατηγική της Σουηδίας, ιστορικοί επισημαίνουν και άλλους παράγοντες, από το γεγονός ότι οι πολίτες εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό τις αρχές έως τους αυστηρούς νόμους του Συντάγματος που απαγορεύουν στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει στις υποθέσεις των διοικητικών αρχών, όπως στην υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Η πλειοψηφία των Σουηδών, το 52%, υποστηρίζει τα μέτρα για τον περιορισμό του ιού, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Svenska Dagbladet που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Το 14% ωστόσο εκτίμησε ότι δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη δημόσια υγεία προς όφελος της οικονομίας.

Αρκετοί πολίτες επίσης, συμφωνούν μεν ότι ένα lockdown θα ήταν η απόλυτη καταστροφή. Σε κάθε περίπτωση, δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η «Σουηδία θα εκραγεί κάποια στιγμή» ή αισθάνονται σαν πειραματόζωα, χωρίς μάλιστα να δώσουν τη συγκατάθεσή τους γι’ αυτό.