Κορονοϊός: Στην Ελλάδα το κοκτέιλ αντισωμάτων που έλαβε ο Τραμπ

Πέντε νοσοκομεία στην Ελλάδα θα λάβουν μέρος σε πολυκεντρική μελέτη μονοκλωνικού αντισώματος για τη θεραπεία της λοίμωξης Covid-19. Την είδηση έκανε γνωστή ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσφατα πήρε έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι εργαστηριακές πρωτεΐνες που μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά επιβλαβή παθογόνα όπως οι ιοί.

Η θεραπεία συνθετικών αντισωμάτων της Regeneron έχει πάρει ήδη «ΟΚ»

Στην έγκριση, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, της θεραπείας συνθετικών αντισωμάτων από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron που αφορά τον κορονοϊό, προχώρησε στις 22 Νοεμβρίου η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Η έγκριση αυτών των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να επιτρέψει σε ασθενείς να αποφύγουν τη νοσηλεία και να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο αξιωματούχος της FDA, Στίβεν Χαν.

Υπενθυμίζεται ότι η θεραπεία αυτή είχε χρησιμοποιηθεί στον Ντόναλντ Τραμπ, όταν είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.