Κορονοϊός: Συναγερμός για αυτό που συνέβη πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ανησυχία έχει προκαλέσει περίπτωση γυναίκας η οποία μπήκε στο νοσοκομείο για δεύτερη φορά με συμπτώματα κορονοϊού.

Η γυναίκα βρέθηκε για δεύτερη φορά θετική κάτι που προκαλεί ανησυχία πως υπάρχει τυφλό σημείο στην πανδημία, την ώρα μάλιστα που οι περισσότερες χώρες ετοιμάζονται να άρουν τα περιοριστικά μέτρα. Το ζήτημα της ανοσίας και των αντισωμάτων σε ασθενείς που νόσησαν από τον κορονοϊό, διχάζει τους επιστήμονες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Θετική στο τεστ για κορονοϊό βρέθηκε μία γυναίκα, η οποία απευθύνθηκε σε εφημερεύον νοσοκομείο, 20 μέρες μετά το εξιτήριο από τη Μονάδα COVID-19 στην οποία είχε νοσηλευτεί. Η περίπτωση έχει μπει στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ, που εξετάζει εάν πρόκειται για πιθανή επαναλοίμωξη.

Μιλώντας στο MEGA για τα συμπτώματα με τα οποία η ασθενής προσήλθε στο νοσοκομείο, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, εκτίμησε πως η επαναμόλυνσή της είναι μάλλον απίθανη.

Σύμφωνα, πάντως, με το Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μοριακό τεστ δίνει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν το μολυσματικό φορτίο είναι χαμηλό.

Ένα άλλο σενάριο που εξετάζουν οι ειδικοί, είναι ο ιός να έκανε αναζωπύρωση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο.

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Μικροβιολογίας, Σπύρο Πουρνάρα, η ανίχνευση του ιού σε κάποιον που έχει περάσει μία νόσο, δεν σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος νοσεί ή έχει μεταδοτικότητα.

Η περίπτωση της Ελληνίδας ασθενούς που εξετάζει ο ΕΟΔΥ, δεν είναι η μοναδική στα χρονικά. Πρόσφατα οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι 91ας ασθενείς που πίστευαν ότι έχουν απαλλαγεί από τον ιό βρέθηκαν ξανά θετικοί. Στον απόηχο της εν λόγω ανακοίνωσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την άποψη πως τα αντισώματα που αποκτούν όσοι έχουν περάσει τον ιό δεν δημιουργούν ανοσία.

Σύμφωνα με το Σωτήρη Τσιόδρα, αυτό είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί στο μέλλον, όταν θα έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων.