Κορονοϊός: Συναγερμός για κρούσματα σε στρατόπεδα – Οι νέες εστίες

Δεκαέξι νέα κρούσματα κορoνοϊού καταγράφονται στη χώρα. Μάλιστα αργά χθες το βράδυ σήμανε συναγερμός στις φυλακές Κορυδαλλού, όταν ένας κρατούμενος που είναι στο ίδιο κελί με ακόμη πέντε άτομα, παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα κορoνοϊού.

Πρόκειται για έναν 33χρονο λιβυκής καταγωγής, ο οποίος κρατείται στη δεύτερη πτέρυγα του Κορυδαλλού.

Ο 33χρονος είχε μεταφερθεί στα εξωτερικά ιατρεία του Ιπποκράτειου και στη συνέχεια διεκομίσθη στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Σε καραντίνα μπήκε όλη η Β΄ πτέρυγα των φυλακών ενώ στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού πραγματοποιείται ιχνηλάτηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το MEGA θετικός σε κορονοϊό βρέθηκε στρατιώτης σε στρατόπεδο της Κομοτηνής και ακόμη ένας στρατιώτης σε στρατόπεδο στο Μενίδι.

Ποιο καλοκαίρι και ποιες υψηλές θερμοκρασίες! Ο κορονοϊός παραμένει στην Ελλάδα, όπως και η ανησυχία των αρχών…

Ολοένα και πιο κοντά σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται η Ελλάδα, την ίδια ώρα που σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου έχει παρατηρηθεί αναζωπύρωση των κρουσμάτων του ιού.

Μάλιστα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι o κορονοϊός επέστρεψε σε πολλές από τις χώρες (όπως η Νότια Κορέα, το Ισραήλ και η Γερμανία) που είχαν κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για την υποδειγματική αντιμετώπιση του κορονοϊού, ακριβώς όπως και η Ελλάδα.

Παράλληλα, έξαρση του κορονοϊού παρατηρείται και στους τρεις βόρειους γείτονές μας (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία) την ώρα που τα χερσαία σύνορά μας με αυτές τις χώρες έχουν ανοίξει και υποδέχονται τουρίστες από όλα τα Βαλκάνια. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 16 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Τρίτη, τα δύο ήταν εισαγόμενα από τον Προμαχώνα.

Η Ελλάδα, εξάλλου, αναμένεται να ανοίξει τα σύνορά της για τουρίστες από όλον τον κόσμο σε μία εβδομάδα, την 1η Ιουλίου, ενώ θα γίνονται πλέον μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους ταξιδιώτες. Προς το παρόν, πάντως, τα εισαγόμενα κρούσματα είναι περιορισμένα σε αριθμό.

Αντίθετα, το πρόβλημα εντοπίζεται στις εστίες του κορονοϊού που έχουν δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θράκη (Ξάνθη και Ροδόπη) και στη Θεσπρωτία.

Περιστατικά με συνωστισμό κόσμου σε beach bar, νυχτερινά κέντρα, σε πλοία και στα ΜΜΜ προκαλούν περαιτέρω προβληματισμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους για τη χαλαρότητα που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες, έπειτα από τους δύο «σκληρούς» μήνες της καραντίνας.

Μαγιορκίνης: Στην Ξάνθη έχουμε δεύτερο κύμα

Ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτίμησε ότι στην Ξάνθη υπάρχει ένα δεύτερο κύμα του ιού.

Καθησύχασε πάντως λέγοντας ότι δεν ισχύει το ίδιο για την υπόλοιπη χώρα. «Τα κρούσματα που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι από δύο περιοχές, είναι από την Ξάνθη και από τη Θεσπρωτία και τα υπόλοιπα είναι τελείως σποραδικά», είπε ο κ. Μαγιορκίνης στο CNN Greece.

O καθηγητής πρόσθεσε ότι δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα για δεύτερο κύμα στη μέση του καλοκαιριού, αλλά κάλεσε τον κόσμο να μην εφησυχάζει.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα ατομικά μέτρα υγιεινής, τις αποστάσεις και τα πρωτόκολλα υγιεινής» τόνισε.

«Έχω αισιοδοξία ότι θα διατηρηθούμε σε αυτή την πορεία. Θεωρώ όμως ότι, καθώς όσο προχωράει το καλοκαίρι, θα πρέπει να αυξηθεί η επαγρύπνηση να μην υπάρξει χαλάρωση. Διότι η έλευση των τουριστών αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Θα έχουμε αρκετά πιθανά κρούσματα, Όχι μεγάλο αριθμό, αλλά έναν αριθμό ο οποίος δεν μας επιτρέπει να είμαστε στην χαλάρωση» ανέφερε.