Χθες καταγράφηκαν στη χώρα 35 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 387.
Συνολικά έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά περισσότερα από 4.900 δείγματα από ασθενείς, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο έλεγχος γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια και δεν αφορά σε όλους. Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική του υπουργείου παραμένει ότι ο εργαστηριακός έλεγχος γίνεται σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, ασθενείς με συμπτώματα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που παρουσιάζει συμπτώματα COVID-19. Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον μαζικό εργαστηριακό έλεγχο, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι αυτός εάν δεν γίνεται υπό πολύ ειδικές συνθήκες, ενέχει τον κίνδυνο διασποράς ή έκθεσης στον ιό. Πρόσθεσε ότι γίνεται ειδικός σχεδιασμός ενός συστήματος καταγραφής των περιστατικών στην κοινότητα με δειγματοληψία ακόμα κατ’ οίκον, ενώ καταγράφονται και οι έλεγχοι που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια.
Ελλειψη αντιδραστηρίων
Προβλήματα στην επαρκή τροφοδοσία των μικροβιολογικών εργαστηρίων με αντιδραστήρια που απαιτούνται στην ανίχνευση του νέου κορωνοϊού –κυρίως για τα προκαταρκτικά στάδια του ελέγχου– καταγράφονται στα εργαστήρια της χώρας. Η παραγωγή της πρώτης ύλης γίνεται στην Κίνα, η οποία την αποστέλλει σε εργοστάσια προμηθευτών στη Γερμανία. Τα εργαστήρια της χώρας μας αγοράζουν τα αντιδραστήρια από τους προμηθευτές, ωστόσο οι ποσότητες που διατίθενται είναι πολύ μικρές λόγω μεγάλης ζήτησης. Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με προμηθευτές σε μία προσπάθεια για την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες το εργαστήριο του ΕΚΠΑ κατάφερε να εξασφαλίσει 1.500 αντιδραστήρια που θα καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων ημερών.
Πληροφορίες: Καθημερινή