Κορονοϊός: Συναγερμός σε αυτές τις περιοχές της Ελλάδας

Οι κάτοικοι πέντε περιοχών της χώρας μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται, προειδοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, το απόγευμα της Παρασκευής (08/01).

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, «ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη Βοιωτία, τη δυτική Αττική, την Κοζάνη, τη Ροδόπη και από χθες στη Χαλκιδική».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «η χώρα μας, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, συνεχίζει να δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία. Είμαστε πάνω από 10 μήνες σε αυτή τη μάχη και έχουμε όλοι πλέον αρκετή εμπειρία. Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για μια ευθύγραμμη πορεία. Υπάρχουν στιγμές και περιοχές όπου κρίνεται ότι πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά δυναμικά μέτρα, υπάρχουν περίοδοι όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πιο ευνοϊκά κι επιτρέπουν άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων», ενώ προσέθεσε ότι έτσι «πορευτήκαμε κι έτσι θα πορευτούμε, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος των πολιτών και να επιτρέψουν οι συνθήκες να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας».

Παράλληλα επανέλαβε ότι παρακολουθούν στενά τα δεδομένα και θα προχωρούν με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, και μόνο βήμα-βήμα, με στόχο να προλαβαίνουν τις εξελίξεις παρότι αναγνωρίζουν όλοι ότι το lockdown έχει σημαντικό κόστος ψυχολογικό και οικονομικό.

Όπως είπε, το lockdown έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς όπως δείχνουν τα στοιχεία κι όπως αποτυπώνεται και στους πίνακες του Ευρωπαϊκού CDC. Ακόμη, κατέστησε σαφές ότι αν κριθεί ότι πρέπει σε περιοχές όπου παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα, να ληφθούν έκτακτα μέτρα στο ενδιάμεσο σε συνεννόηση με τους ειδικούς, θα ανακοινώνονται από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Σε κάθε περίπτωση, ειδικά σε περιοχές που συνεχίζεται χωρίς σημαντική μείωση η ύπαρξη αυξημένων φορτίων παρά τα αυξημένα μέχρι σήμερα μέτρα, την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και τη λήψη περαιτέρω μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιά