Κορονοϊός: Συναγερμός στην Ελλάδα – Ανέβηκε ο δείκτης R0

Για τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στα Βαλκάνια και την Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητή Ιατρικής Σχολής και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, μετά τα αυξημένα κρούσματα στη χώρα μας ο δείκτης του ρυθμού αναπαραγωγής (R0) του κορονοϊού έχει παρουσιάσει μάλλον μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 0.2 που βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να φτάσει ή να ξεπεράσει το 1.

Μάλιστα τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός που η χώρα μας δεν παρουσιάζει αυξημένα εσωτερικά κρούσματα, κάτι που μπορεί να ελεγχθεί μέσω της ιχνηλάτισης και της απομόνωσής τους.

«Η κατάσταση μπορεί να μείνει υπό μερικό έλεγχο, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στα απαραίτητα μέτρα», επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος.

Αυξημένα τα κρούσματα στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 50 και 60 ημερήσια κρούσματα αντίστοιχα.

Και στις δύο περιπτώσεις σχεδόν τα μισά κρούσματα ήταν εισαγόμενα από τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση και των εγχώριων κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί από Σεπτέμβρη»
Μπορεί να περιμέναμε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας εν όψει καλοκαιριού θα «σταματήσει» και την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δε συνέβη.

«Η θερμοκρασία και η υγρασία δυσκολεύουν τη μετάδοση του ιού. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί από Σεπτέμβρη και να μη έχουμε ήδη αυξημένο αριθμό κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.

Τέλος, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων ενδέχεται να είναι απαραίτητη η επιβολή τοπικών lockdown.