Κορονοϊός: Συναγερμός στην Ελλάδα – Κίνδυνος ακόμη και για 1.000 κρούσματα τη μέρα

Σοβαρή επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με τις πρώτες 15 ημέρες του Αυγούστου κάθε άλλο παρά ήσυχες, να εκτυλίχθηκαν για την εξάπλωση του κορονοϊού και συνεπώς για τη δημόσια υγεία. Και κυρίως κάθε άλλο παρά ηρεμία και σταθερότητα να προοιωνίζονται για τις 16 ημέρες που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση του.

Οι αρμόδιοι εναποθέτουν περισσότερες ελπίδες στον Σεπτέμβριο οπότε αναμένεται να περιοριστούν οι εσωτερικές μετακινήσεις και να διατηρηθεί η καλοκαιρία που συμβάλλει στη μειωμένη διασπορά του ιού, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό βρίσκεται οριακά εκτός ελέγχου με τα κρούσματα να εκτινάσσονται συνεχώς από ημέρα σε ημέρα βάζοντας την Ελλάδα όλο και πιο γρήγορα και πιο βαθιά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Σύμφωνα με το αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχόλης Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρη Παρασκευή, «η επιδημιολογική εικόνα περιέχει χαρακτηριστικά νέου κύματος κορονοϊού στη χώρα. Υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που αυξάνεται συνεχώς αλλά διατηρείται χαμηλός ο αριθμός των εισαγόμενων στα νοσοκομεία καθώς και εκείνος των διασωληνωμένων που εξηγείται λόγω της νεότερης ηλικίας του βασικού όγκου των περιστατικών».

Οπως επισημαίνει ο ειδικός, οι σοβαρές νοσηλείες και οι διασωληνώσεις αποτελούν κρίσιμα δεδομένα που όμως αποτυπώνουν την κατάσταση των ατόμων που εντοπίζονται θετικά στον κορονοϊό περίπου 15 ημέρες μετά τη διάγνωση καθώς τόσο διάστημα συνήθως παρέρχεται μέχρι να εκδηλωθεί η σοβαρή λοίμωξη ή και να απαιτηθεί διασωλήνωση.

«Από τη στιγμή της διάγνωσης χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να εκδηλωθεί σοβαρή νόσηση που απαιτεί νοσηλεία, ουσιαστικά αυτό που βλέπουμε τώρα στην κοινότητα με τα 200-250 κρούσματα την ημέρα θα αποτυπωθεί στις Μονάδες προς το τέλος του μήνα. Τότε θα φανεί καθαρά η επίπτωση της επιδημίας στον πληθυσμό και η επιβάρυνση του συστήματος υγείας» εξηγεί ο καθηγητής,

Με δεδομένο λοιπόν ότι τα εκατοντάδες κρούσματα που εντοπίζονται τώρα σε καθημερινή βάση αποτελούν «φωτογραφία» της κυκλοφορίας του κορονοϊού του προηγούμενου 15ήμερου τότε που τα κρούσματα ημερησίως ήταν μερικές δεκάδες, γίνεται αντιληπτό ότι ο αριθμός θα εκτιναχθεί αγγίζοντας ακόμη και τα 1000 ημερησίως προς το τέλος του Αυγούστου και μετά.

Περισσότερα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»