Κορονοϊός: Συναγερμός στο Λονδίνο – Κοντά σε lockdown

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές του Λονδίνου για την εξάπλωση του κορονοϊού. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε την Τετάρτη πως περιμένει ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Όπως μεταδίδει το BBC, εκατομμύρια Λονδρέζοι θα έρθουν αντιμέτωποι με αυστηρότερα μέτρα από το Σάββατο, με απαγορεύσεις σε νοικοκυριά να έρχονται σε επαφή σε εσωτερικούς χώρους.

Και στο Έσεξ αναμένονται πιο αυστηροί περιορισμοί από αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Απλώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου, για να συμπληρώσει πως «έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά».

Η Βρετανία κατέγραψε χθες 19.724 νέα ημερήσια κρούσματα της Covid-19, σημειώνοντας αύξηση (2.490 περισσότερα) σε σχέση με τα κρούσματα που ανακοίνωσε μια μέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, καθώς ξεκινούν να εφαρμόζεται το νέο σύστημα της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας, με τοπικά μέτρα σε περιοχές της χώρας.

Άλλοι 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Κιρ Στάρμερ ζήτησε προχθές να επιβληθεί lockdown για «διακοπή του κυκλώματος» διάρκειας δύο με τριών εβδομάδων για να σωθούν ζωές. Όπως είπε, οι χειρισμοί του Τζόνσον για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού δεν αποδίδουν.

Αλλά οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης ανέφεραν σε μια έκθεσή τους ότι ένα πλήρες lockdown δύο εβδομάδων από τις 24 Οκτωβρίου θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους για το υπόλοιπο τους έτους, από περίπου 19.900 σε 12.100, έγραψε η Times.

Η έκθεση, την οποία υπογράφει ο Γκρέιαμ Μέντλεϊ, μέλος της κυβερνητικής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εκτάκτων Καταστάσεων, αναφέρει ότι «η ιδανική περίοδος για ένα διάλειμμα είναι πάντα τώρα. Δεν υπάρχουν καλοί επιδημιολογικοί λόγοι για να καθυστερήσει αυτό το διάλειμμα».

Αν ο ημερήσιος αριθμός θανάτων ξεπεράσει τους 200, ένα lockdown για τη «διακοπή του κυκλώματος» θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των νεκρών για τον υπόλοιπο χρόνο από 80.000 σε λιγότερους από 40.000, έγραψε η εφημερίδα.